Postmodern süreçte üreten tüketici kavramı, reklam ve tanıtım sürecine tüketicinin etkileşimli olarak dahil edilmesi - Aslan, İlker (My University, 2012)
reten Tüketici, Üreten Tüketici Reklamcılığı, Postmodern Reklam, Çoklu Medya Ortamında Reklam ÖZET POSTMODERN SÜREÇTE ÜRETEN TÜKETİCİ KAVRAMI, REKLAM VE TANITIM SÜRECİNE TÜKETİCİNİN ETKİLEŞİMLİ OLARAK DAHİL EDİLMESİ Postmodern süreçte üretim sisteminde ve tüketici kavramında ciddi değişmeler olmuştur. Tüketicilerbu yeni pazarlama sürecinde pasif konumdan aktif konuma geçmiştir. Sosyo-ekonomik yapı üretim araçlarının farklılaşması ile değişirken tüketici kavramında da dönüşüme neden olmuştur. Bireysel zaman kavramı gelişen insan kendine zaman ayırmaya başlamış, deneyimsel ve hazcı tüketim arayışına girmiştir. İnternetin gelişimi tüketicilerin kendini ifade etme ve deneyim yaşama konularında yeni bir fırsat sunmuştur. Özellikle sosyal ağların yükselişi aktif tüketicilerin yeni deneyimler yaşamasını sağlamış ve yeni nesil üreten tüketicilerin oluşmasını sağlamıştır. Üreten tüketiciler üretkenlikleri, katılımcı yapıları ve hazcı beklentileriyle de reklamcıların belirli görevlerini üstlenmeye başlamıştır. Prosumer Consumer, Prosumer Consumer Advertising, Postmodern Advertising,Multimedia Advertising

AT POSTMODERN TIME PRODUCING CONSUMER CONCEPTION AND INTERACTIVELY INTEGRATED CONCUMERS TO ADVERTISEMENT AND PROMOTION PROCESS At postmodern time, manufacturing process and consumer conceptserious changed. While that time in marketing process, consumers had changed passive to active role. Social-economic structure changed with manufacturing tools and that’s why consumer concept transformed into new one. With individual time concept, consumers begin to live a pleasure and experimental time. With the develop of internet, consumers had a chance of the pleasurelyexplain and live themselves. Especially with the rise of social media consumers begin to live new experience and this process create new generation of prosumer consumer. Prosumer consumers undertake some roles of advertisers with the abilities of pleasure and active content creation.
Keywords: Çoklu Medya_Reklam; Postmodern Reklam; Reklamcılık