Basın işletmeciliği ile ekonominin temel kavramları arasındaki ilişki - Aksüt, Fahri (My University, 2019)
ÖZETBASIN İŞLETMECİLİĞİ İLE EKONOMİNİN TEMEL KAVRAMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİDoğası gereği çevresine ve ilgi duyduğu konulara meraklı olan insanın bilgi ihtiyacındaki artış yeni bir ekonomik faaliyetin ortaya çıkışına neden olmuştur. Bu faaliyetin adı basın işletmeciliğidir. Özellikle hızla gelişen teknoloji nedeniyle küresel bir köy halini alan dünyada bilgiye olan ihtiyacın artışı ve bu bilgiden beslenen farklı sektörlerin ortaya çıkışı günümüzde basın işletmelerinin hem sosyal hem de ekonomik değerini arttırmıştır. Bununla birlikte topluma olan etkisi nedeniyle diğer işletme türlerinden ayrılan basın işletmeleri kendine has gelir-gider dengesi, ekonomi içerisindeki kırılgan yapısı, düşünsel faaliyetleri, toplum, yatırımcı, özel sektör ve siyasetle olan hassas ilişkisi nedeniyle hem ekonomi hem de iletişim bilimini ilgilendiren bir işletme türüdür. Bu tezde; basın işletmeleri ile ekonomi arasında nasıl bir ilişki vardır ve basın işletmeleri nasıl ekonomik bir değer haline gelmiştir, bu durum yeni baskı grupları ortaya çıkarmış mıdır? Basın işletmelerine yüklenen görevler nelerdir ve bu görevler nasıl bir baskı ve beklenti oluşturmaktadır? Basın işletmelerinin diğer ekonomik işletme türleri ile olan benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir? Diğer ekonomik işletme türlerinin de sosyal görevleri var mıdır, bu görevler bu işletmeler üzerinde baskı oluşturmakta mıdır? sorularına yanıt aranacak.Bu tezin araştırma sorularının en doğru biçimde cevaplanabilmesi için öncelikle ekonominin ve işletmeciliğin temel kavramları ortaya konacaktır. Akabinde bu kavramlar içerisinde basın işletmeciliği açıklanacaktır. Daha sonra ise basın işletmeciliği ile ekonominin temel kavramları arasındaki ilişki incelenecektir. Son olarak teze örnek çalışma olması için Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile British Broadcasting Corporation (BBC) yani Britanya Yayın Kuruluşu’nun çalışmaları ve ekonomik faaliyetleri karşılaştırılacaktır. Bu çalışma yapılırken teorik çerçeve ekonomik liberalizm ve kapitalizm ile çizilecektir.Bu araştırma sayesinde sanıldığının aksine basın işletmelerinin yalnızca sosyal sorumlulukları olan birer kurum olmadıkları ortaya konup, basın işletmelerinin ayrıca ekonomi içerisinde gelir-gider dengesi gözeten ve kâr amacı güden birer işletme türü oldukları gösterilmeye çalışılacaktır. Böylelikle basın işletmeleri ve basın emekçileri üzerindeki haksız ağır eleştirilerin ve beklentilerin azalacağı düşünülmektedir.

ABSTRACTThe Relationship Between The Basic Concepts Of Economics And Media ManagementDue to the nature of humankind, people are keen for information about their environment and issues. Because of this curiosity, the needs of people for information have increased. The increase in the need for information has led to the emergence of new economic activity. The name of this activity is press management. In the world that has become a global village, particularly due to the rapidly developing technology the increase in the need for information and the emergence of different sectors fed by this information has increased the social and economic value of press enterprises. However, due to its impact on the society, the press enterprises that differentiate from other business types have those features; its specific income-expense balance, its fragile structure in the economy, its intellectual activities, its sensitive relationship with society, investor, the private sector and politics. Because of those features, the press enterprises are a business type that concerns both the economy and communication science.In this thesis; how is there a relationship between press management and the economy and how the press management have become an economic value? What are the responsibilities that imposed on press management and what kind of pressure and expectation do these tasks constitute? What are the similarities and differences of press enterprises with other types of economic enterprises? Do other types of economic enterprises have social responsibilities; do these tasks put pressure on these enterprises? these questions to be searched.In order to answer the research questions of this thesis in the most correct way, the basic concepts of economy and management will be put forward. After that, the press management will be explained in these concepts. Then, the relationship between press management and basic concepts of the economy will be examined. Lastly, the works and economic activities of Turkish Radio and Television Corporation (TRT, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu) and British Broadcasting Corporation (BBC) will be compared as a key study. In this study, the theoretical framework will be drawn by economic liberalism and capitalism.By this research, it will be shown that press enterprises are not only institutions that have social responsibilities, but these are also a profit-oriented business type. Thus, it is assumed that unfair heavy criticisms and expectations toward press enterprises and press workers will decrease.
Keywords: Basın; BASINPRESSMEDYAEKONOMİİŞLETMECİLİK PRESSMEDIAPRESSECONOMYMANAGEMENT; Press