Milletlerarası Boğazların Hukuki rejimi ve çevresel boyut açısından Türkiye’nin Boğazlardan geçişi düzenleme yetkisi - Aydın, Derya (My University, 2002)
Milletlerarası Boğazların Hukuki Rejimi ve Çevresel Boyut Açısından Türkiye'nin Boğazlardan Geçişi Düzenleme Yetkisi başlıklı tezimizin birinci bölümünde Milletlerarası Boğazlardan Geçiş Rejimleri, ikinci bölümde de Türkiye'nin Boğazlardan Geçişi Düzenleme Yetkisi incelenmiştir. Birinci bölümde milletlerarası boğazların belirlenmesindeki kriterler ve tarihi açıdan milletlerarası boğazlardan geçiş rejimleri incelendikten sonra, 1958 Cenevre Karasuları ve Bitişik Bölge Sözleşmesi ile 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nde boğazlardan geçişe ilişkin düzenlemeler incelenmiştir. Tezimizin ikinci bölümünde tarihi açıdan Türk Boğazları'ndan geçiş rejimleri incelendikten sonra, Montrö Sözleşmesi'nin Boğazlar'dan geçişe ilişkin hükümleri ve Türkiye'nin Boğazlar'dan geçişi düzenleme yetkisinin kapsamı üzerinde durulmuştur. Bu bölümde özellikle Montrö Rejimi'nin miletlerarası boğazlardan diğer geçiş rejimleriyle karşılaştırılması, geçiş ve ulaştırma özgürlüğü kavramının yorumu ve Türk Boğazları'nın çevresel koruma açısından incelenmesi konularına ağırlık verilmiştir.
Keywords: Anayasa ve idare hukuku; Boğazlar Hukuku; Boğazlar Sorunu; Hukuk