Çevre hakkı kapsamında İstanbul-Berlin karşılaştırması - Bozkurt, Ecem (My University, 2019)
Canlıların yaşam alanı olan ve varlıklarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmelerinin teminatı olan çevre, özellikle sanayileşmenin, teknolojik gelişmelerin ve aşırı nüfus artışının etkisiyle sınırsız bir kaynak olarak görülmekte ve kontrolsüz bir şekilde hızla tüketilmektedir. Oysa hem bugünün hem de gelecek nesillerin erişilebilir ve yaşanabilir bir çevreye ihtiyacı bulunmaktadır. Bu husus dikkate alındığında çevre hakkının, doğal olarak bir insan hakkı olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. Çevre hakkının güvenceye alınmasında ise hem bireylerin hem de devlet kurum ve kuruluşlarının, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının görev, yetki ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın konusunu çevre hakkı, uluslararası düzenlemelerde çevre hakkı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Berlin Eyalet Belediyesinin çevre hakkı kapsamındaki görev ve sorumlulukları ile uygulama örnekleri oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı ise iki ülke özelinde, vatandaşa en yakın yönetim birimi olan belediyelerin çevre hakkı ile ilgili uygulamalarını ortaya koymak, farklılıkları dikkate alarak öneriler sunmaktır. Önerilerin küresel bir nitelik kazanan çevre sorunlarının önlenebilmesi ve gelecek nesillere daha sağlıklı, sürdürülebilirliği sağlanmış bir yaşam alanı bırakılması adına yapılacak araştırmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.

The environment, which is the habitat of creatures that guarantees that they continue their existence in a healthy way, is considered as an unlimited resource especially due to the impact of industrialization, technological developments and overpopulation and has been consumed uncontrolledly and rapidly. However, both present and future generations need an environment that is accessible and habitable. When this issue is taken into consideration, it is clear that right to environment is a natural human right. In order to secure the right to environment, individuals, state institutions and organizations, private sector and non-governmental organizations have duties, powers and responsibilities. In this context, subject of the study consists of right to environment in international regulations, duties and responsibilities of Istanbul Metropolitan Municipality and Berlin State Municipality within the context of right to environment, and examples of practices. Purpose of the study is to reveal the right to environment practices of the municipalities, which are the administrative units closest to citizens, specific to two countries, and to make recommendations by considering differences. It is expected that these recommendations would shed light on the researchs to be conducted in order to prevent environmental problems which started to have a global effect and to leave a healthier and more sustainable habitat to future generations.
Keywords: Belediyeler; Berlin; Berlin Environmental Rights; Çevre Hakkı; İstanbul; Local government; Municipality; Yerel yönetim