Sosyal ağ anali̇zi̇ ile COVID-19 araştırmalarında uluslararası yayınların incelenmesi̇ - Yurtsever Bacik, Esra (My University, 2023)
Aralık 2019’da Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan Covid-19 salgını, kısa bir süre içinde küresel çapta yayılmış ve 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmiştir. Salgının hızlı yayılımı ve ölüme sebebiyet vermesi dünya genelinde büyük etki yaratmış ve birçok alanda çalışmaya konu olmuştur. Bu çalışmada, Covid-19 araştırmalarında uluslararası bağlantıların incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın veri seti Web of Science veri tabanından 29 aylık süreç içerisinde yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Analizlerin gerçekleştirilmesinde Sosyal Ağ Analizi’nden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, yazarlar arasında sık ağ yapılarına rastlanmıştır fakat yazar grupları arasında bu sık yapı görülmemiştir. Gelecekte gerçekleştirilecek çalışmaların iş birliği açısından geniş ağlar üzerinde yayılmasının, yapılacak olan çalışmalara olumlu katkılar sağlayacağı öngörülmektedir. Çalışmada, zetler de analiz edilerek odaklanılan ana konular, temel temalar ve kullanılan metodolojiler tespit edilmiştir. Gelecekte yapılacak çalışmalarda yol gösterici olacağı düşünülmektedir. Yapılan atıf analizleri sonucunda en etkin aktörler, ortak yazarlık analizleri sonucunda etkileşimi yoğun aktörler belirlenmiştir. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda atıf analizi sonuçlarının araştırma planlama, bilimsel etkileşimleri arttırma ve araştırma finansmanı edinme konularında; ortak yazarlık analizi sonuçlarının iş birliği ağını anlama ve tanınmış yazarlar ile iş birliği fırsatlarını belirlemede öngörü sunacağı düşünülmektedir.

The Covid-19 pandemic, which emerged in the People's Republic of China in December 2019, spread globally in a short time and was declared a pandemic by the World Health Organization on March 11, 2020. The rapid spread of the pandemic which causes death has had a great impact worldwide and has been the subject of studies in many fields. In this study, it is aimed to examine the international links in Covid-19 research. The data set of the study includes the studies made in the Web of Science database in a 29-month period. Social Network Analysis was used in the analysis. As a result of the analysis, frequent network structures were found among the authors, but this frequent structure was not seen among the author groups. It is foreseen that the dissemination of future studies over wide networks will contribute positively in terms of cooperation. and abstracts were also analyzed in the study, and the main topics, themes and methodologies used were determined. It is expected that it will be a guide for future studies. As a result of the citation analysis, the most active actors were determined, and as a result of the co-authorship analysis, the actors with intense interaction were determined. In future studies, it is anticipated that the results of citation analysis will provide insight in planning research, increasing scientific interactions and obtaining research funding, and the results of co-authorship analysis will provide insight in understanding the collaboration network and identifying collaboration opportunities with well-known authors.
Examination of international publications in COVID-19 researches with social network analysis
Keywords: Bibliometrics; Bibliyometri; Covid-19; Covid-19 Social Network Analysis; Network analysis; Online social networks; Online sosyal ağlar; Social sciences; Sosyal Ağ Analizi; Sosyal bilimler; Şebeke analizi