Sucul organizmalarda Isı şoku proteinlerinin (Hsp) biyolojik önemi ve termotolerans - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Stres proteinleri, çeşitli çevre etkenlerinin canlılar üzerindeki biyolojik etkilerinin moleküler seviyede belirlenmesinde biyobelirteç olarak kullanılmaktadır. Pek çok sucul organizma için çevresel adaptasyonda ısı şoku proteinlerinin düzeyleri çok önemlidir. Hsp’ler aynı zamanda moleküler şaperonlar olarak fizyolojik görevlerde rol oynarlar. Bu derlemede konuyla ilgili özellikle son yıllarda yapılmış olan literatürlerin bir araya getirilmesi amaçlanmıştır.

Stres proteins are used as biomarker in determining the different biological effects of environmental agents on the organisms at molecular levels. Levels of heat shock proteins could be especially significant in the environmental adaptation for many aquatic organisms. Hsps also perform other physiological duties and act as molecular chaperones. In this review, it is aimed to gather the research, especially organised in recent years.
A biological importance of heat shock proteins (Hsp) in aquatic organisms and thermotolerance
Keywords: Balıkçılık