Alçak gerilim şebekelerinde temasa karşı koruma tedbirleri eğitim seti tasarımı ve yapımı - Gökkurt, Kaan (My University, 2008)
ALÇAK GERİLİM ŞEBEKELERİNDE TEMASA KARŞI KORUNMA TEDBİRLERİ EĞİTİM SETİ TASARIMI VE YAPIMI Her yıl bütün dünyada özelliklede ülkemizde birçok insan elektrik kazalarında büyük zararlara maruz kalmaktadır. Bu kazaların bir bölümü kullanıcı hatalarından kaynaklansa da büyük bir bölümü kusurlu yapılmış elektrik tesislerinden kaynaklanır. Bu şekilde kusurlu yapılmış şebekelerde oluşan bir hatada insanın minimum düzeyde etkilenmesi için topraklama tesisleri kurulur. Topraklama tesisleri icabında yıllarca hiçbir fonksiyonu olmadan, atıl bir durumda kalabilir. Bunun için bu tesislerin çok sağlam yapılmaları gerekir. Bu konuda topraklama tesislerini tasarlayacak mühendislerin ve bu tesisleri yapacak teknik personelin topraklama tesisinin önemi konusunda bilinçlendirilmesi şarttır. Bu tez, alçak gerilim şebekelerinde temasa karşı korunma tedbirleri üzerine teorik bilgi ve deneysel çalışmalardan oluşmaktadır. Teorik bilgi olarak; alçak gerilimde kullanılan şebeke tipleri, bu şebekelerde oluşabilecek hatalar ve insan üzerine etkileri ile insanların minimum düzeyde etkilenmesi için alınan korunma tedbirleri hakkında bilgi verilmiştir. Deneysel çalışmalarda; topraklama tesislerinin tasarımı ve kurulmasında çalışan teknik personelin eğitimi ve bilgilendirmesi amacıyla bu eğitim seti yapılmıştır. Ayrıca insan üzerine etkileri ve olası korunma tedbirleri bu tez üzerinde açıklanmıştır.

THE DESIGN AND MAKING OF A PROTECTIVE PRECAUTION EDUCATION KIT AGAINST LOW VOLTAGE SHOCKS Each year in the world, especially in our country, most people are exposed to big damage in the electricity accidents. Even if some of these accidents are due to user mistakes, some of them are due to the faults in facilities. The protective earthing systems are installed for the purpose of protecting people from electrical shocks. The protective earth installations can stay inactive without any function for years. Therefore, these systems should be as strong as possible. It is essential that the engineers who design these systems and technical staff who build these systems should be well informed. This thesis includes theoretic knowledge and experimental work about protective precaution against low voltage shocks. Information about types of grids which are used in the low voltage and faults which could occur in the grids and affects people are presented. In the empirical part; technical staff who design and install the protective earth system, are educated and informed and, the education kit constructed. The effect of low voltage shocks on humans is simulated through the use of the kit and possible protective precautions are explained.
Keywords: Elektrik Eğitimi; Tasarım_Elektrik