İstanbul'da görev yapmakta olan göğüs cerrahisi uzmanlarına yönelik kapsamlı sigara anketi - (:unkn) unknown (My University, 1997)
Göğüs cerrahlarının sigara ile ilgili tutumlarını ve davranışlarını ortaya koymayı planlayan bu çalışma, istanbul'da görev yapan 40 göğüs cerrahından, 21 erkek, 1 bayan toplam 22 kişiye uygulandı (% 55). Bunlardan 9'u (% 40.1) sigara içmekteydi. Hekimlerin sigara içme oranlarıyla kliniklerinde gördükleri akciğer kanseri vaka sayısı arasında anlamlı bir negatif korelasyon olduğu görüldü (p<0.05). Ayda 1'den daha az akciğer tümörü gören hekimlerin % 60'sı sigara içerken, ayda 16'nın üzerinde tümör vakasıyla karşılaşan hekimlerden sadece % 16.6'sı sigara içmekteydi. Sigara içme oranı istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte (p<0.05), evli hekimlerde evli olmayanlara oranla daha yüksek bulunmuştur (evlilerde % 26.6. boşanmışlarda % 33.3 bekarlarda % 50). Hergün sigara içmekte olan 7 hekimden 4'ü (% 57.1) geçen yıla göre daha fazla sigara içerken 3'ü (% 42.9) aynı miktarda içmekteydi. Yine aynı 7 hekimden 4~'ü sigarayı bırakmak için ciddi bir girişimde bulunmuşken, 3'ü bugüne kadar böyle bir girişimde bulunmamıştı. Şu anda sigara içmeyen 13 göğüs cerrahından 5'i (% 38.5) daha önce en az 6 ay sigara içip bırakmıştı ve bu 5 hekimden 3'ü her ay 15'in üzerinde akciğer kanseri vakası gören hekimlerin arasında idi. Hekimlerin sigara içmemelerinde etken olan faktörlerin başında sağlığı korumak fikri geliyordu. Kendisi sigara içen hekimlerin, sigaranın zararları konusunda hastalarını daha seyrek uyardıkları ise bu ankette bir diğer sonuçtu (p>0.05).

SMOKING HABITS AND ATTITUDES OF THE THORACIC SURGEONS WORKING IN ISTANBUL The main purpose of this study was to put forward the thoughts and attitudes of thoracic surgeons about smoking. With this purpose, 21 male and 1 female of the 40 thoracic surgeons working in Istanbul completed our questionnaire (% 55). Smoking rate was 40.1 %. A statistically significant reverse correlation was found between the smoking rate of the thoracic surgeons and the number of the cases of pulmonary carcinomas per month that they expose in their clinics (p<0.05). Although the smoking rate was higher in the unmarried surgeons than that of married ones, the difference was not statistically significant. Four of seven daily smokers (57.1 %). were found to be smoking more and the other three (42.9 %) smoking the same amount as they used to smoke during the last year. Amoug these seven daily smokers, only four of them have seriously attempted to quit smoking before. Five of 13 current non-smokers have be'een smoked, at least for six months, before and three of these five thoracic surgeons are the ones who expose a significant number of pulmonary carcinoma cases(>10 cases per month) in their clinics. The main motivating factor of non-smokers for not smoking'was to protect their healths.The smoking physicians have been found to be warning their patients against the harmfull effects of tobacco less than the non-smokers (p>0.05).
Smoking habits and attidudes of the thoracic surgeons working in Istanbul
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Solunum Sistemi