Cumhuriyet dönemi’nde vatandaşlığın inşası : Ülkü Dergisi - Genç, Kübra (My University, 2025)
Bu araştırma Türkiye’de mevcut vatandaşlık anlayışının geleneğine dair tartışmalara dayanmaktadır. Araştırma, Erken Cumhuriyet Dönemi’nde modern vatandaşın inşa sürecini, dönemin siyasileri, sanatkarları ve önde gelen kanaat önderleri tarafından desteklenen, güçlü ve yaygın bir yazılı basın aracı olan Ülkü Dergisi kapsamında ortaya koymaktadır. Cumhuriyet Dönemi’nde vatandaşlığın inşa sürecinin ele alındığı bu araştırmada “Osmanlı sonrası yeni Türk vatandaşının kimliği nedir? sorusu Ülkü Dergisi kapsamında cevaplandırılmaya çalışılmıştır. Araştırmada nitel çalışma deseni benimsenmiş ve bu kapsamda Ülkü Dergisi’nin 1933-1950 yıllarını kapsayan 272 sayısı doküman analizi ile incelenmiştir. Veri toplama süreci boyunca vatandaşlık anlayışı, vatandaşlık eğitimi, vatandaş, yurttaş, görev ve sorumluluklar vb. gibi vatandaş kavramına işaret eden söylemlere odaklanılmıştır. Veri toplama süreci uzun okuma-anlama etkinlikleri ve doküman analizi ile tamamlanmıştır. Verilerin yorumlanması aşamasında betimsel analiz prensipleri takip edilmiş ve veriler betimsel analiz kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda; Ferdiyetçiliğe Karşı Cemiyetçilik, Dogmatizme Karşı Yüceltilen Pozitivizm, Eski Olana Karşı Yüceltilen Modernizm, Özcülük ve Cumhuriyet’in İdeal Vatandaşı olmak üzere beş ana tema ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan temalar, Cumhuriyet Dönemi modern vatandaş kimliğinin inşa sürecinin farklı noktalarını ve modern vatandaşların temel özellik, karakter ve anlayışlarını yansıtmaktadır.

This research is based on discussions on Turkey's traditional understanding of citizenship. The research reveals the construction process of the modern citizen in the Early Republican Period within the scope of Ülkü Journal, a powerful and widespread written press tool supported by the period's politicians, artists, and leading opinion leaders. In this research, which addresses the construction process of citizenship in the Republican Period, the question What is the identity of the new Turkish citizen after the Ottoman Empire? was tried to be answered within the scope of Ülkü Journal. A qualitative study design was adopted in the research, and in this context, 272 issues of Ülkü Journal covering the years 1933-1950 were examined through document analysis. During the data collection process, discourses indicating the concept of citizen, such as understanding citizenship, citizenship education, citizen, citizen, duties and responsibilities, etc., were focused on. The data collection was completed with long reading comprehension activities and document analysis. In the data interpretation phase, the 'Descriptive Analysis' principles were followed and analyzed using descriptive analysis. As a result of the research, five main themes emerged: Individualism versus Communitarianism, Dogmatism versus Exalted Positivism, Old versus Exalted Modernism, Essentialism, and the Ideal Citizen of the Republic. The emerging themes reflect different points in constructing the modern citizen identity in the Republican era and the essential characteristics, characters, and understandings of modern citizens.
The construction of citizenship ın the republic period : Ülkü Journal
Keywords: Citizenship; Citizenship Education; Cumhuriyet Dönemi Citizenship; Modern Turkish Citizen; Modern Türk Vatandaşı; Öğrenim ve öğretim; Republican Era; Social sciences; Sosyal bilgiler; Study and teaching; Ülkü Dergisi; Ülkü Journal; Vatandaşlık; Vatandaşlık Eğitimi