Çemberler konusunun öğretiminde ebeveyn eğitiminin etkisinin incelenmesi - İnci, Ahmet (My University, 2022)
Ebeveynlere matematik dersinde herhangi bir destek sunulmadığı halde ebeveynlerin çocuklarının evde ve okulda öğrenmelerini denetlemeleri ve desteklemeleri beklenmektedir. Fakat ebeveynlerin ihtiyaç duydukları desteğe dair herhangi bir gündem oluşturulmamaktadır. Ebeveynlerin matematik dersinde duydukları destek ihtiyacı öğrencinin okul seviyesi arttıkça artmakta iken ebeveynlere verilen destekler okul seviyesi arttıkça azalmaktadır. Bu bağlamda, mevcut araştırma ile ortaokul matematiğinde çember konusunun öğrenme ve öğretme sürecine ebeveynlerin bilişsel katılımının çocukların gelişimine ve ebeveyn çocuk etkileşimine katkısı araştırılmıştır. Yapılan bu çalışma nitel bir araştırma olup eylem araştırması yöntemi kullanılmıştır. Çalışma 6.sınıf ebeveynlerine yönelik olarak planlanmıştır. Çalışmanın örneklemini 2021-2022 eğitim – öğretim yılının bahar döneminde İstanbul’da seçilen bir okuldan gönüllü katılan ebeveynler oluşturmuştur. Uygun örnekleme yönteminin kullanıldığı araştırma beş katılımcı ile tamamlanmıştır. Çalışmanın veri toplama araçlarını öğrencilere ve ebeveynlerine uygulanan başarı testleri, uygulama sonrası öğrenci ve ebeveynler ile yapılan çevrimiçi görüşmeler, katılımcılara yönelik gözlemler ve hem öğrencilerin hem de ebeveynlerin doldurmuş oldukları günlükler oluşturmaktadır. Katılımcılar ile iki hafta süren bir eğitim uygulaması yapılmıştır ve çalışmaya katılan ebeveynlere 16 ders saati boyunca 6.sınıf çember konusu öğretilmiştir. Bu dersler vasıtasıyla ebeveynlere yalnızca çember konusunun öğretilmesi değil aynı zamanda nasıl öğretebileceklerine dair de yönlendirmelerde bulunulmuştur. Çok fazla geçmiş bilgi istememesi ve çalışma programına uygunluğu nedeniyle çember konusunun anlatılması uygun görülmüştür. Çalışmadan önce ve sonra yapılan ön ve son testler ile birlikte günlük ve görüşme kayıtları da araştırma bulgularını desteklemek üzere kullanılmıştır. Araştırma bulguları, ilkokul mezunu ebeveynde ve öğrencisinde matematikteki temel işlemlerde eksikliklerinin olmasından kaynaklı istendik düzeyde başarı değişimi elde edilememiştir. Ortaokul mezunu ebeveynin işlem sorularında geliştiği görülürken kavramsal bilgilerde sorun yaşadığı ortaya çıkmıştır. Ortaokul mezunu ebeveynin öğrencisinin de ebeveynin öğrenebildiği ve öğretebildiği kadarıyla kendisini geliştirebildiği ve kavramaya dair sorulan sorularda ebeveyni gibi yanlışlıklar yaptığı ortaya çıkmıştır. Lise mezunu ebeveynlerden biri tam gelişim sağlamış, çember konusunu rahatlıkla anlamış ve öğrencisine de aktarabilmiştir. Lise mezunu diğer ebeveynin ise öğrencisi ile iletişiminde sorunlar yaşadığı ve sorunları çözme bakımından öğrenci merkezli ders anlatımına geçtiği ortaya çıkmıştır. Bu ebeveynin de öğrencisinin de çember konusunda olumlu bir gelişim gösterdiği de ortaya çıkan sonuçlar arasındadır. Üniversite mezunu ebeveynin ise çember konusunu bildiği ve sadece tekrar etmiş olduğu ortaya çıkmıştır. Üniversite mezunu ebeveynin öğrencisi dersleri sıkılarak yapmış olsa da öğrencisinin başarı testlerinde gelişimi ön plana çıkmıştır. Çalışma sonuçları olarak, ebeveynlerin öğrenim düzeyine bağlı olarak konuları öğrenebildikleri, mevcut bilgileri üzerinden çocuklarına faydalı olabildikleri ve çocuklarına yardım edebileceklerine dair inançlarının ve öz güvenlerinin arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca ebeveynlerin çocuklarını daha iyi anladıkları ve ebeveyn merkezli işlenen derslerin daha verimli olduğu, sunulan eğitim programından memnun kaldıkları ve eğitime devam etmek istedikleri sonuçlarına varılmıştır. Aynı şekilde öğrencilerin de ebeveynlerinin kendilerine yardım edebileceklerine dair inançlarının arttığı, çember konusunda başarılarının ve öz güvenlerinin arttığı, öğrenci merkezli işlenen derslerde daha mutlu oldukları ve dersi daha verimli işledikleri, anlayamadıkları yerleri ebeveynlerine rahatlıkla sorabildikleri tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin yapılan bu çalışmadan memnun kaldıkları ve ebeveynleri ile eğitime devam etmek istedikleri sonuçlarına da varılmıştır. Çalışmanın örneklemi ve süresi daha geniş tutularak daha kapsamlı çalışmaların yapılması önerilmektedir. Ayrıca okullar veya halk eğitim merkezleri aracılığıyla ebeveynlere matematik derslerinde gerekli desteklerin sağlanması ve öğretmenlerin ebeveyn eğitimine yönelik farkındalıklarını artıracak çalışmaların yapılması da önerilmektedir.

Parents are expected to supervise and support their children's learning at home and school, although no support is offered in mathematics lessons. However, there is no plan regarding the support parents need. While parents' need for help in mathematics lessons increases as the student's school level increases, the support given to parents decreases as the school level increases. In this context, the contribution of parents' cognitive participation in the learning and teaching process of the circle subject in secondary school mathematics to the development of children and parent-child interaction was investigated in the present study. This study is qualitative research, and the action research method was used. The study was planned for 6th-grade parents. The study sample consisted of parents who voluntarily attended a school in Istanbul in the spring term of the 2021-2022 academic year. The study, in which a convenient sampling method was used, was completed with five participants. The data collection tools of the survey are achievement tests applied to students and their parents, online interviews with students and parents after the application, observations for the participants, and diaries filled by both students and parents. A two-week training application was conducted with the participants, and the 6th-grade circle subject was taught to the parents participating in the study for 16 lesson hours. Through these lessons, parents were not only taught the subject of the circle but also how they could teach it. It was deemed appropriate to explain the circle subject because it did not require too much background information and was suitable for the study program. Pre-tests and post-tests before and after the study and diary and interview recordings were used to support the research findings. The research findings showed that the desired level of development could not be achieved in the parents who were primary school graduates. The student of the primary school graduate parent did not develop at the desired level either. While it was seen that the secondary school graduate parents improved in the operational questions, it was revealed that they had problems with conceptual information. It has been shown that the student of a secondary school graduate parent can improve as much as the parent can learn and teach and make mistakes like his parents in the questions asked about comprehension. While providing full development, one of the high school graduate parents quickly understood the circle subject and could transfer it to his student. It has been revealed that high school graduate parent has problems communicating with their student and has switched to student-centered lectures to solve the issues. It was revealed that the university graduate parent knew about the circle subject and only repeated it. Although the student of the university graduate parent did the lessons by being bored, the development of the student in the achievement tests came to the fore. According to the study results, it has been determined that parents can learn the subjects depending on their education level and that they can benefit their children through their existing knowledge and their belief and self-confidence to help their children increase. In addition, it has been concluded that parents understand their children better and parent-centered lessons are more efficient, they are satisfied with the education program offered, and they want to continue education. In the same way, it was concluded that the students' belief that their parents could help them increased, their success and self-confidence increased, and they were happy and more productive in student-centered lessons. They could easily ask their parents about the things they could not understand. We're satisfied with this study and want to continue working. It is recommended to conduct more comprehensive studies by keeping the sample and duration of the survey more extensive. It is recommended to provide the necessary support to parents in mathematics lessons through schools or public education centers and to carry out studies to increase teachers' awareness of parent education.
Examining the effect of parent education on teaching the circle subject
Keywords: ebeveyn; ebeveyn eğitimi; Matematik; matematik öğretimi parent; Mathematics; mathematics teaching; ortaokul; Öğrenim ve öğretim; parent education; secondary school; Study and teaching