Türkiye’de ezberci öğretim ve nedenleri - Sekin, Sefa (Marmara Coğrafya Dergisi, 2008)
Öğretim, belli bir amaç doğrultusunda bilgi verme işidir. Ezber ise, bir metni aynıyla tekrar edebilecek şekilde akılda tutma olarak tanımlanır. Ezberci öğretim, belli bir amaç doğrultusunda, bilgilerin istenildiğinde tekrar edebilecek şekilde zihinde tutulmasını sağlamaya yönelik öğretim şeklidir. Ezbercilikte, bireyin bir bilgiyi zihinde tutabilme yeteneği ön plana çıkar. Mutlak doğru olarak kabul edilen bilgileri, bireyin zihninde kontrol altın da tutması istenir. Zihin, bir bilgi bankası gibi kullanılır. Zihnin hatırlama becerisinin geliştirilmesi dışında bireye faydası yoktur. Ezberci öğretimde özgüveni olmayan, sorunlara çözüm üretemeyen, taklitçi bireyler yetişir. Çünkü birey zihninde sakladığı bilgilerle yeni bir şeyler yaratamaz. Bilgi sorgulanmadan, eleştirilmeden, düşünülmeden depolanmıştır.
Keywords: Ezberci öğretim, coğrafya eğitimi