Hastane işletmelerinde etkin maliyet yönetimi ve uygulaması - Özen, İrfan (My University, 2010)
Maliyet Yönetimi, Değer Katmayan Faaliyetler, Değer Akım Analizi, Hastane Maliyetleri ÖZET HASTANE İŞLETMELERİNDE ETKİN MALİYET YÖNETİMİ VE UYGULAMASI Kamu hastanelerinde etkinliğin ve verimliliğin sağlanarak kaynak kullanımını en optimal düzeyde gerçekleştirmek için alınacak kararlarda maliyet bilgilerinin temel girdi olarak kullanılması gerekmektedir. Günümüzde kaynakların etkin kullanımında sadece salt maliyet bilgileri yeterli olmamakta, bu maliyet bilgilerinden hareket edilerek maliyetlerin kontrolü, denetimi ve yönetimine de odaklanmak gerekmektedir. Maliyet yönetimi için çeşitli araçlar kullanılmaktadır. Bu araçlardan biri “değer katmayan faaliyetlerin ortadan kaldırılması”dır. Değer katmayan faaliyetler, işletmelerde kaynakları tüketen ancak ürüne katkı sağlamayan faaliyetlerdir. Bu değersiz faaliyetlerin ortadan kaldırılması için işletmelerde değer akım haritalarının çıkarılarak sürecin analiz edilmesi gerekmektedir. Bu çalışma hastane işletmelerinde değer katmayan faaliyetlerin değer akım haritaları aracılığıyla belirlenerek ortadan kaldırılmasına ilişkin sistemi ortaya koymaktadır. Çalışmada, tüm maliyet yönetim teknikleri incelenerek bu tekniklerden “değer katmayan faaliyetler”in ortadan kaldırılması için yapılması gerekenler uygulama kapsamında analiz edilmektedir. Maliyet Yönetimi, Değer Katmayan Faaliyetler, Değer Akım Analizi, Hastane Maliyetleri Key Words : Cost Management, Non Value Added Activities, Value Flow Analysis, Hospital Costs

COST EFFECTIVE BUSINESS MANAGEMENT AND PRACTICE HOSPITAL In order to provide the effectiveness and productivity of resource usage in hospitals on optimum level; cost information should be used as a basic input. In today’s world in the effective usage of costs only cost information does not sufficient. Based on this, it should be focus on cost control and cost management issues as well. Several instruments are being used for cost management. One of these instrument is the “alteration of non value added activities.” Non value added activities are the activities those consume the resources but do not add any value to the products. In order to alter these non value added activities in an organizations, processes should be controlled by forming value flow maps. This study is concentrate on the system which focuses on the determination and alteration of non value added activities in public hospitals. In this study with in the context of analyses; all cost management techniques are examined and necessary requirements underlined in order to alter the non value added activities. Key Words: Cost Management, Non Value Added Activities, Value Flow Analysis, Hospital Costs.
Keywords: Değer Akım Analizi; Hastaneler; Maliyet Yönetimi; Muhasebe