Kapitalist üretim sisteminin gelişimi sürecinde sendikal harekette değişim dinamikleri ve bürokratikleşme sorunsalı - Bal, İdil Ece (My University, 2013)
Sendikal Bürokrasi, Sendika Demokrasisi ÖZET KAPİTALİST ÜRETİM SİSTEMİNİN GELİŞİMİ SÜRECİNDE SENDİKAL HAREKETTE DEĞİŞİM DİNAMİKLERİ VE BÜROKRATİKLEŞME SORUNSALI Sendikal bürokrasi, uluslararası literatürde sıklıkla tartışılan ve Türkiye’de de sendikaların yapısı ve işleyişi bakımından sürekli olarak üzerinde durulan ve tartışmaların odağında yer alan bir kavramdır. İlgili tartışmalarda sendikal bürokrasi bir yandan, üretim sürecinin giderek hiyerarşikleşmesi sonucunda, sendikaların profesyonel departmanların yanı sıra sistematik planlamaya olan artan ihtiyacı ile ilişkilendirilirken diğer yandan ise sendikal harekete etkileri yönüyle öne çıkarılmaktadır. Bu çalışmada, sermaye birikimi, üretim süreci ve üretim sürecinin aktörleri arasında ilişki kurularak, sendikaların yapısı ve işleyişine dair teorik yaklaşımlardan hareketle, sendikal bürokrasinin dayanakları belirlenmeye çalışılmış ve bunun Türkiye’deki sendikaların yapısı ile sendikal harekete etkileri tartışılmaya çalışılmıştır. Bu tartışmada temel hareket noktaları, Türkiye’de 2013’e kadar yürürlüğe girmiş olan sendika yasaları ve sendika içi demokrasi kavramıdır. Trade Union Bureaucracy, Trade Union, Democracy

THE DYNAMİCS OF CHANGE İN THE TRADE UNİON MOVEMENT İN THE PROCESS OF DEVELOPMENT OF CAPİTALİST PRODUCTİON SYSTEM AND THE PROBLEM OF BUREAUCRATİZATİON Trade -Union bureaucracy is a notion which is often argued in international literature. Also, it is insisted in Turkey in terms of structure and functioning of syndicates. In the related discussions, on the one hand syndicate bureaucracy is associated with the requirement of professional departments and systematic planning which stem from more hierarchical structure of manufacturing process, on the other hand is put forward due to its repercussions on the trade-union movements. This work tries to specify the bases of trade-union bureaucracy and discuss repercussions on the trade-union movements in Turkey by being related with the accumulation of capital, manufacturing process and actors of manufacturing process; and also by being considered the theories about the structure and functioning of syndicates. In this discussion, the intrinsic points of movement are the trade-union regulations which went in effect until 2013 and the notion of democracy inside trade-union
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Endüstiriyel İlişkiler; Kapitalizm; Sendikalar