Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma ve özendirme suçu (TCK m. 190) - Şen, Katre Rabia (My University, 2022)
Türk Ceza Kanunu’nda uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı suç olarak düzenlendiğinden (TCK m. 191) uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımının “kolaylaştırılması” ve “özendirilmesi” de buna bağlı olarak suç olarak düzenlenmiştir. Kanun koyucunun inceleme konusu suçları düzenlemekteki amacı da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımının daha çok miktarda ve daha geniş kitlelerce olmasının engellenmesi sonuç olarak kullanım suçunun oluşmamasına yöneliktir. Türk Ceza Kanununda uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma ve özendirme suçlarının, uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarının bulunduğu bölümde ayrıca bir hükümde ve diğer uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarıyla karşılaştırıldığında ağır bir yaptırım öngörülerek düzenlendiği görülmektedir. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımının; özel yer, donanım veya malzeme sağlama, kullananların yakalanmalarını zorlaştıracak önlemler alma veya kullanma yöntemleri konusunda başkalarına bilgi verme yoluyla kolaylaştırılması ile alenen özendirilmesi veya özendirici nitelikte yayın yapılması aynı maddede cezalandırılmaktadır. Ancak uygulamaya ve öğretiye bakıldığında bu suçlara, kanun koyucunun verdiği önemin verilmediği görülmektedir. Bu çalışmada 190. madde birinci fıkrada yer alan uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma suçu, ikinci fıkrada yer alan uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını özendirme suçu ve son olarak üçüncü fıkrada yer alan suçların nitelikli hali düzenlemesi bütün yönleriyle ele alınmıştır.

Since the use of narcotics or psychotropic substances is regulated as a crime in the Turkish Penal Code (TPC Art. 191), the facilitation and inducement of the use of narcotics or psychotropic substances are accordingly regulated as a crime. The purpose of the legislator in regulating these crimes, which are the subjects of this study, is to prevent the use of narcotics or psychotropic substances in larger quantities and by wider masses, that is, to prevent the crime of use. It is seen that the crimes of facilitating and inducing the use of narcotics or psychotropic substances in the Turkish Penal Code are regulated through a separate provision in the section of narcotics or psychotropic substances crimes with the foresight of more severe sanctions compared to other narcotics or psychotropic substances crimes. Publicly inducing or broadcasting to that purpose and facilitating the use of narcotics or psychotropic substances by providing special places, equipment or materials, taking measures that will make it difficult for users to be caught or informing others about the methods of use are penalized in the same article. However, when we look at practice and doctrine, it is seen that these crimes are not given the same importance given by the legislator. In this study, the crime of facilitating the use of narcotics or psychotropic substances in the first paragraph of Article 190, the crime of inducing the use of narcotics or psychotropic substances in the second paragraph, and finally the regulation of the quality of the crimes in the third paragraph are discussed in all aspects.
Keywords: aleniyet; broadcasting; donanım veya malzeme sağlama; Drugs; equipment or material; İlaçlar; inducing; Kamu hukuku; Law and legislation; Narcotic laws; özel yer sağlama; özendirme; providing special place; Public law; publicity; publicly inducing the use of narcotics or psychotropic substances; Turkey; Türkiye; uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını alenen özendirme; Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma; Uyuşturucu yasaları; Yasa ve yasama; yayın yapma Facilitating the use of narcotics or psychotropic substances