Teobromin içeren verniğin mine remineralizasyonuna etkisinin değerlendirilmesi - Parlakyıldız Gökçe, Ayşe Nur (My University, 2024)
Amaç: Bu araştırmadaki amaç; yeni geliştirilen ve farklı konsantrasyonlarda hazırlanan Rennou® (teobromin kalsiyum fosfat) içeren verniğin başlangıç mine lezyonlarındaki remineralizasyon etkisinin farklı yöntemlerle karşılaştırılmalı olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Daimi ve süt diş mine örnekleri her grupta 10 örnek olacak şekilde %1 ve %3 Rennou® Vernik, CPP-ACP+%5 NaF Vernik, %5 Sodyum Florür (NaF) vernik ve negatif kontrol grubu olarak deiyonize su olmak üzere 5 gruba ayrıldı.72 saat demineralizasyon işlemi sonrası, tüm örnekler 8 günlük pH siklüsüne tabi tutuldu. Başlangıç, demineralizasyon sonrası ve remineralizasyon sonrası olmak üzere Yüzey Mikrosertliği (SMH) ölçümleri yapılarak Yüzey Mikrosertlik İyileşme Yüzde Değeri (%SMHR) değerleri hesaplandı. Optik Koherens Tomografi (OCT), Kantitatif Işık Etkili Floresans (QLF) ve Lazer Floresan (LF) ölçümleri ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) incelemeleri yapılarak karşılaştırılmalı olarak incelendi. Analizlerde SPSS 22.0 Windows versiyon paket kullanılmıştır. Bulgular: Daimi ve süt dişi mine örneklerinde tüm vernik gruplarının ortalama %SMHR değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur (p>0,05). QLF incelemelerinde daimi ve süt dişi mine örneklerinde ortalama ΔF, ΔQ ve ΔF Max değerlerinde %1 ve %3 Rennou® vernikler ile %5 NaF ve CPP-ACP +%5 NaF arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir (p > 0,05). Daimi ve süt diş mine örneklerinde demineralizasyon sonrası ortalama LF değerlerinin yükseldiği, %1, %3 Rennou®, CPP-ACP+ %5 NaF, ve %5 NaF vernik uygulamaları ile LF değerlerinin düştüğü ve vernik grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olmadığı tespit edilmiştir (p> 0,05). OCT görüntülerinde %1 ve %3 Rennou® vernik grubunda bariz bir şekilde dikey reflektivitenin azaldığı görülmüştür. SEM görüntüleri incelendiğinde ise %1 ve %3 Rennou® grupları mine üzerinde şekilsiz parçacıklar, sedimentler şeklinde dağınık amorf çökeltiler görülmüştür. Sonuç: Yeni geliştirilen bir vernik ile yapılan ilk araştırma olması bakımından önemli olan bu tez araştırmasında Rennou® verniğin in vitro şartlarda süt ve daimi dişlerde başlangıç mine çürüklerinde etkili bir remineralizasyon sağladığı gösterilmiştir.

Objective: The aim of this research is to comparatively examine the remineralization effect of a newly developed varnish containing Rennou® (theobromine calcium phosphate) prepared at different concentrations on initial enamel lesions using various methods. Materials and Methods: Permanent and primary tooth enamel samples were divided into 5 groups, with 10 samples in each group: 1% and 3% Rennou® Varnish, CPP-ACP + 5% NaF Varnish, 5% Sodium Fluoride (NaF) Varnish, and deionized water as the negative control group. After a 72-hour demineralization process, all samples underwent an 8-day pH cycle. Surface Microhardness (SMH) measurements were taken at the initial stage, after demineralization, and after remineralization, and the Percentage Surface Microhardness Recovery (%SMHR) values were calculated. Optical Coherence Tomography (OCT), Quantitative Light-induced Fluorescence (QLF), and Laser Fluorescence (LF) measurements were conducted, along with Scanning Electron Microscope (SEM) examinations for comparative analysis. The SPSS 22.0 Windows version software was used for statistical analysis. Results: No statistically significant difference was found between the average %SMHR values of all varnish groups in permanent and primary tooth enamel samples (p>0.05). In the QLF examinations, no statistically significant difference was found between the 1% and 3% Rennou® varnishes and 5% NaF and CPP-ACP + 5% NaF in terms of the average ΔF, ΔQ, and ΔF Max values for both permanent and primary enamel samples (p > 0.05). It was observed that LF values increased after demineralization in both permanent and primary enamel samples but decreased after applying 1% and 3% Rennou®, CPP-ACP + 5% NaF, and 5% NaF varnishes, with no significant differences between groups (p>0.05). OCT images showed a clear reduction in vertical reflectivity in the 1% and 3% Rennou® groups, while SEM images revealed scattered amorphous deposits on the enamel surface in these groups. Conclusion: As the first study conducted with a newly developed varnish, this thesis research demonstrated that Rennou® varnish provides effective remineralization in initial enamel caries in both primary and permanent teeth under in vitro conditions.
Evaluation of the effect of theobromine containing varnish on enamel remineralization
Keywords: Çocuk diş hekimliği; demineralizasyon Theobromine; demineralization; Pediatric dentistry; Pedodonti; Pedodontics; remineralizasyon; remineralization; rennou; Teobromin; varnish; vernik