Türk hukukunda psikolojik taciz (mobbing) ve hukuki sonuçları - Pir, Erkan (My University, 2019)
Çalışmamızın birinci bölümde Türk Hukukunda mobbing kavramı teorik olarak incelenmiştir. Mobbingin tarihçesi, kavramsal olarak çıkış noktası, tanımı, unsurları, ulusal mevzuattaki yeri gibi hususlar teorik olarak incelenen başlıca konulardır. Mobbingi kapsamlı şekilde nitelendirebilmek adına, mobbingin unsurları, tarafları, benzer kavramlar, başlıca nedenleri ve farklı kaynaklardaki tanımlar üzerinde durulmuştur. Mobbingin birçok bilim dalını ilgilendirmesi dikkate alınarak tarafların psikolojik tahlilleri, mağdurların süreç sonundaki tıbbi durumları üzerinde durulmuş böylece konunun diğer bilim dalları ile olan ilişkisine de değinilmiştir. İkinci bölümde ise mobbingin hukuki sonuçları ve etkileri incelenmiş, çalışanların maruz kalacağı mobbing eylemleri sonucunda farklı hukuk dallarında düzenlenen hangi haklara sahip olduğu ve bu haklarını hangi usul ve esaslar çerçevesinde talep edebileceği, bu taleplerin nasıl karşılanacağı hususları incelenmiştir. Mobbingin hukuki sonuçları üzerinde durulmuş, “hukuki” kavramı geniş ele alınarak konunun cezai boyutu ve idari boyutu üzerinde de açıklamalar yapılmıştır. Mobbing ile mücadelenin sivil toplum örgütleri nezdinde de yürütülmesi mobbing ile mücadeleyi daha da kolaylaştıracağı için mücadelenin sivil toplum ayağına da değinilmiştir.Tüm bu hususlar, öncelikle kişilere iş hayatında faydalı olabilmek amacıyla incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı kişilere pratikte faydalı olmaktır. Mobbingin bilimsel olarak incelenmiş olması da teorik bilgilere katkı sağlama amacına dönüktür. Böylece bu çalışmamızda hem teorik incelemelerle literatüre hem de pratik incelemelerle iş hayatının öznesi olan kişilere faydalı olmak amaçlanmıştır.Mobbing; basit, günlük çekişmelerden, uyuşmazlıklardan, kızgınlıklardan, tartışmalardan ziyade, sistematik, etik dışı, karşısındakini yok etmeye dönük, kasıtlı ve hukuka aykırı eylemlerdir. Mobbingin bu niteliği; çalışma hayatındaki düzeni, barışı tehdit etmektedir. Çalışma hayatının yanında bireyin özel hayatını da aynı şekilde olumsuz etkilemektedir. Hem çalışma hayatını hem de bireyin özel hayatını olumsuz yönde etkileyen bir olgunun ciddiye alınması ve bu durumla sistematik olarak mücadele edilmesi gerekmektedir. Bu mücadele, ilk olarak çalışanların bu konuda bilinçlendirilmesi ile başlamalıdır. Böylece çalışanlar hem mağdur olma durumunda hem de mobbing sürecinde seyirci olmaları durumunda süreci tanıyıp ona göre önlemler alabileceklerdir. Mobbingin yasal düzenlemelerde tanımlanması ve caydırıcı somut düzenlemelerin olması da bu mücadeleye katkı sağlayacaktır.

In the first part of our study I examined the concept of mobbing in Turkish Law theoretically. The historal development of the term mobbing, its definition and the place of national mobbing are examined. In order to characterize mobbing, the elements of mobbing, similar concepts, its main reasons and definitions in different sources are also emphasized. Taking into account the fact that mobbing is concerned with many aspects, psychological evaluations of the parties, the medical conditions of the victims at the end of the process are emphasized and thus the relation of the subject with other branches of science is also mentioned. In the second chapter, the legal consequences and effects of mobbing are examined, and what rights the employees have in different branches of law as a result of the mobbing actions they will be exposed to and how they can claim these rights within the framework of these principles and how these requests can be met. The legal consequences of mobbing are emphasized, and the concept of “legal” is broadly explained and the criminal dimension and the administrative dimension of the matter are explained. This point has also been touched upon as mobbing and mobbing will also make it easier to fight with civil society organizations. All these aspects have been examined firstly in order to be beneficial to the people in business life. The purpose of your work is to be beneficial to people in practice. The fact that mobbing is studied scientifically is also intended to contribute to theoretical information. Thus, in this study we aimed to be beneficial to both the theoretical and the literary as well as the practical subjects.Mobbing; consists of intentional and unlawful acts directed at simple, daily disagreements, disagreements, anger, controversial, systematic, unethical, destructive. This quality of mobbing threatens peace in the working life. In addition to the working life, the personal life of the individual also affects negatively. A fact that affects both the working life and the private life of the individual should be taken seriously and systematically struggled with it. This struggle must begin with the first time that employees are made aware of this issue. Thus, both in case of being a victim and in the process of mobbing, if they are spectators, they will be able to recognize the process and take precautions accordingly. The definition of mobbing in legislation and the presence of deterrent tangible arrangements will also contribute to this challenge.
Keywords: İş Sözleşmesi; İş Yerinde Psikolojik Taciz; Labor Contract; Mobbing; Psychological Harassment at Work