Görsel geri bildirimin denge üzerinde etkisi - Çetinkaya, Yakup (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kadınlarda görsel geri bildirimin statik ve dinamik denge becerisi üzerindeki etkilerini incelemektir.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, 18-24 yaşları arasında herhangi bir sağlık sorunu olmayan, en az 3 yıldır spor yapan 30 kişi ve spor yapmayan 30 kişi olmak üzere toplam 60 kadın gönüllü olarak katılmıştır. Denge ölçümleri, Biodex Balance System 3D (New York, USA) ile yapılmıştır. Görsel geri bildirimli ve geri bildirimsiz olmak üzere statik ve dinamik denge ölçümleri, 30 sn süre ile ve aralarda oturularak 1 dakikalık dinlenme olacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Dinamik denge ölçümleri aynı cihazda platformun hareket etme direnci (zorluk) değiştirilerek gerçekleştirilmiştir. Zorluk dereceleri 1’den 6’ya ve 6 dan 1’e (1:En zor – 6: Orta zorluk) olarak ayarlanmıştır.Bulgular: Bu çalışma doğrultusunda denge performansı hakkında eşzamanlı verilen görsel geri bildirimin statik ve dinamik denge becerisi üzerine olumlu etkisi olduğu bulunmuştur (p<0,005). Dinamik dengenin azalan veya artan zorluk derecesi testi ile ölçülmesi arasında sadece spor yapmayan kadınlarda fark bulunmuştur (p<0,005). Spor yapan ve yapmayan kadınların dinamik denge ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,005). Sonuç: Spor yapan ve spor yapmayan kadınlarda, performans hakkında eşzamanlı görsel geri bildirim verilmesinin statik ve dinamik dengeyi olumlu etkilediği görülmüştür. Buna ek olarak sporcuların static ve dinamik denge performansları spor yapmayan kadınlardan daha iyidir. Bu fark, spor yapan kadınların proprioseptif becerilerinin spor yapmayan kadınlardan daha yüksek olması ile açıklanabilir.Anahtar Sözcükler: Görsel geri bildirim, statik denge, dinamik denge, spor.

ABSTRACTAim: The purpose of this research is to examine the effects of visual feedback on static and dynamic balance skills of women.Methodology: A total of 60 female volunteers, between 18 and 24 years old, including 30 athletes with at least 3 years of sports history and 30 non-athletes participated in this study. Balance measurements were performed with the Biodex Balance System 3D (New York, USA). The static and dynamic balance measurements, with and without visual feedback, were performed for 30 seconds and 1 minute sitting rest was given between trials. Dynamic balance tests were performed with the same device by changing the movement resistance of platform (difficulty). Difficulty levels of 1 to 6 and 6 to 1 (1: the hardest - 6: the medium difficulty) were used.Results: In this study, it was found that concurrent visual feedback had positive effects on static and dynamic balance ability (p <0,005). There was significant difference in dynamic test results only in non-athelets with varying difficulty levels (p<0,005). There was statistically difference in dynamic balance scores between female athletes and non-athletes (p<0,005).Conclusions: In this study, it was determined that concurrent visual feedback of center of gravity has positive effect on postural control in women athletes and non-athletes. In addition to this, it was determined that static and dynamic balance performances of women athletes are better than those of non-athletes. This could be the result of women athletes’ more developed proprioceptive senses compared to non-athletes.sual feedback, static balance, dynamic balance, sports.
Keywords: Beden Eğitimi ve Antrenman; Denge (Fizyoloji); dinamik denge; dynamic balance; Equilibrium (Physiology); Görsel geri bildirim; Hareket eğitimi; Movement education; Physical Education and Training; spor; sports; static balance; statik denge; Visual feedback