Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçları (TCK m. 216) - Apiş, Özge (My University, 2017)
Bu tezde Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesinde yer alan “Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik”, “Halkın Belli Bir Kesimini Alenen Aşağılama” ve “Dini Değerleri Alenen Aşağılama” suçları incelenmektedir. Tez iki bölümden oluşmakta olup, birinci bölümde, 216. maddede düzenlenen suçların nefret suçları/ söylemiyle ilişkisi, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu hakkında genel açıklamalar, mukayeseli hukuktaki düzenlemeler, suçun unsurları ve özellikle bu kapsamda tahrik, tahrik niteliğindeki fiiller, açık ve yakın tehlike teorisi, düşünceyi ifade özgürlüğü kurumları, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, ABD Mahkemeleri ve İHAM kararları kapsamında değerlendirilmektedir. İkinci bölümde ise, halkın belli bir kesimini ve dini değerleri alenen aşağılama suçları, Yargıtay ve İHAM kararları kapsamında ayrı ayrı incelenmektedir. Yine her iki suç hakkında genel açıklamalar, mukayeseli hukuktaki düzenlemeler ve diğer yandan suçun unsurları ayrı kısımlarda değerlendirilmektedir. Tahrik, aşağılama, aleniyet, halk kesimi, açık ve yakın tehlike
Keywords: Ceza Hukuku; Kamu hukuku; Suçlar; Türkiye