Üsküdar-Ahmediye Külliyesi Haziresi Meyve Tasvirli Mezar Taşları - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Osmanlı kültür hazinesinin derin izlerini taşıyan mezar taşları definle oluşan sürecin devam ettirilmesi ve sistemin nişanı olması açısından oldukça önemli eserler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ölüm ile mezar mimarisi arasında kurulan bu bağlar sembolizmin taşıyıcısı ve temsilcisi olmuştur. Kentin veya yerleşimin kimliklerini barındıran, yaşatan ve inşanın bedenleri olan bu teşkilatlanma Türk-İslam geleneği halini almıştır. Dolayısıyla kent içinde oldukça önemli konumlarda olan bu yapılar insanla arasındaki ilişkiler münasebetiyle korunmuş ve muhafaza edilmiştir. Hidayetin, selametin, duanın, sitemin yazıyla ve imgeyle tecelli bulduğu bu kompozisyonlar üslupları ile Osmanlı benliğini ortaya çıkartmıştır. Bütünün bir parçası olan Üsküdar Ahmediye Külliyesi Haziresi de 18 ve 19. yüzyıl mezar taşlarının zengin kompozisyonlarını barındırması açısından büyük önem arz etmektedir. Bunlardan meyve bezemeli mezar taşları hem ikonografileri hem de üslupları ile dikkati çekmektedir. Bu makalede meyve tasvirli mezar taşlarının özetle gelişim şeması verilerek haziredeki örneklerin deskripsiyonu yapılacaktır. Cennet imgelerinin nakşedildiği süslemeler hazire dâhilinde aktarılacaktır.

Tomb stones which carry the evidences of the Ottoman heritage come across as being important works and the target of the system. Tie between death and tomb became the transporter and representative of symbolism. This organization which shelters the identity of city and its settlement and being the body of building became the Turkish-Islamic tradition. So this buildings which are really important in city were protected and saved because of the relations with people. These compositions which are formed of reaching, security, praying, reproach with writing and image appeared the Ottoman's self-respect. One part of the whole Uskudar Ahmediye Külliye Tomb is really important for its rich tomb stones in 18t and 19th centuries. Stones which are decorated with fruit decorations attract both iconographies and shapes. In this article Tomb stones with fruit decorations are going to be explained with giving schemes. Decorations which are decorated with heaven imaged will be transferred in tombs.
Üsküdar-Ahmadiyya Complex Fruit Depicting Gravestone
Keywords: Arkeoloji; Tarih