Bir havayolu şirketinde zaman etkenli faaliyet tabanlı maliyet uygulaması - Çapuk, Selçuk (My University, 2012)
Faaliyet Tabanlı Maliyetleme, Faaliyet Tabanlı Maliyet Sistemi, Sürece Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyet Sistemi, Havacılık, Havayolu İşletmesi.

BİR HAVAYOLU ŞİRKETİNDE ZAMAN ETKENLİ FAALİYET TABANLI MALİYET UYGULAMASI Bu çalışmanın amacı, faaliyet tabanlı maliyet sistemini anlamak ve havacılık sektörü için uygulanabilir bir faaliyet tabanlı maliyet sistemi yaratmaktır. Çalışmanın temel olarak çıkış noktası, yoğun rekabet altında doğru maliyet bilgisinin önemini anlamaktır. Teknolojik gelişmeler ve yeni üretim koşulları geleneksel maliyet sistemlerinden elde edilen sonuçların doğruluğu konusunda eleştirilere yol açtı. Bu çerçevede, faaliyete tabanlı maliyet sistemleri, geleneksel hacim tabanlı maliyet sistemlerine alternatif olarak geliştirilmiştir. Çalışmada, faaliyet tabanlı maliyet sisteminin en yeni versiyonu olan zaman etkenli faaliyet tabanlı maliyet sisteminin havacılık sektöründe uygulanabilirliği Türk Hava Yolları Muhasebe Bölümü’nün desteği ile ele alınmıştır. ABC Havayolları kurgulanmış bir havayolu şirketi olup, sistemin uygulanabilirliğini belirlemek için uygulanan anket ve mülakat sonuçları, ABC havayolları bünyesinde sunulmuştur. Activity Based Costing, Time Driven Activity Based Costing, Process Based Activity Based Costing, Aviation, Airline. ABSTRACT APPLICATION OF TIME DRIVEN ACTIVITY BASED COSTING FOR AN AIRLINE COMPANY The aim of this study is to understand time driven activity based costing and to create an applicable time driven activity based costing model for aviation sector. This study’s basic starting point is understanding the importance for the accurate costing knowledge under intensive competition. Technological developments and new production circumstances caused the changes in the production structures which in turn led to criticisms to the accuracy of the results obtained from the traditional costing systems. In this frame, activity based costing were developed as an alternative to traditional volume based costing. In the study, the applicability of the newest version of activity based costing which is called time driven activity based costing system in aviation sector was taken into consideration with the help of The Accounting Department of Turkish Airlines. The poll results applied to determine the applicability of this system for a constructed airline company which is called ABC Airlines were presented.
Keywords: Faaliyet Tabanlı Maliyet Sistemi; Havayolu İşletmeciliği; Maliyetleme; Muhasebe