İstanbul bölgesi 13-14 yaş grubu lisanslı futbolculara uygulanan motorik ve futbol beceri testleri - Bozkurt, Sinan (My University, 2000)
Futbol' da sürat, esneklik, dayanıklılık, kuvvet gibi motorik özelliklerin ve futbola özgü becerilerin performans üzerinde büyük etkisi olduğu bilinmekte ve futbol alanında değişik motorik ve futbol beceri testleri kullanılmaktadır( 2, 3, 9, 10, 15, 19, 29, 44, 55). Bu çalışmada, Türkiye Futbol Federasyonu' nun Futbol' da Yetenekli Gençler için Özel Eğitim Uygulamaları kitabında amaca yönelik çalışmalarla elde edilecek verilerin norm tablosu oluşturulması için T.F.F.' nin yapmış olduğu çağrıya bir ölçüde katkıda bulunmak, futbol alt yapısında amaca uygun testlerin belirlenmesi, bazı testlerde ilk bulguların verilmesi, testlerde halihazırda mevcut 13- 14 yaş grubu ( C- Genç) futbolcularının motorik ve futbol beceri test sonuçlarının belirlenmesi ve beden eğitimi ve spor öğretmenleri ile futbol altyapı antrenörlerine kaynak olması amacıyla ulusal ve uluslararası alanda yapılmış veya yapılacak benzer çalışmalarla mukayese yapılabilecek verileri oluşturmak amaçlanmıştır. Çalışmaya İstanbul Galatasaray Spor Kulübü ve İstanbul Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulüplerinin futbol branşlarından yaşları 13 ile 14 arasında değişen 72 lisanslı erkek sporcu katılmıştır. 13 yaş grubu sporcuların boy uzunlukları ortalaması 157, 73 ± 8, 69 cm., vücut ağırlıkları ortalaması 47,42 ± 9, 09 kg., 14 yaş grubu sporcuların boy uzunlukları ortalaması 162, 69 ± 7, 05 cm., vücut ağırlıkları ortalaması 49, 77 ± 6, 34 kg. dır. Araştırmada 13 yaş grubu için uygulanan testler ve sonuçları sırasıyla : Dikey Sıçrama 40, 18 ± 5, 25 cm., 60 sn. Yana Adım Alma 50, 03 ± 5, 93 tekrar, Oturarak Uzanma 29, 88 ± 6, 82 cm., Durarak Uzun Atlama 175, 25 ± 19, 70 cm., 30 sn. Mekik 24, 00 ± 3, 36 tekrar, 12 Dakika Koşu 2373, 70 ± 182, 80 m., 30m. Simetrik Sürat 5, 34 ± , 30 sn., 30 m. Asimetrik Sürat 9, 13 ± , 61 sn., 36, 60 m. Top ile Asimetrik Sürat 12, 37 ± 1, 01 sn., 30 m. Top ile Simetrik Sürat 5, 80 ± ,43 sn., 20 m. Top Sürme 16, 94 ± 1, 53 sn., 18, 30 m. Top ile Slalom 11, 69 ± 1, 64 sn., Top Sektirme 134, 03 ± 86, 38 tekrar, Kafa ile Top Sektirme 64, 00 ± 103, 58 tekrar, 12 puan Hedefe Şut 6, 11 ± 2, 06 puan dır. Araştırmada 14 yaş grubu için uygulanan testler ve sonuçları sırasıyla : Dikey Sıçrama 40, 65 ± 5, 85 cm., 60 sn. Yana Adım Alma 51, 18 ± 5, 03 tekrar, Oturarak Uzanma 32, 60 ± 5, 95 cm., Durarak Uzun Atlama 184, 34 ± 14, 80 cm., 30 sn. Mekik 24, 96 ± 3, 82 tekrar, 12 Dakika Koşu 2440, 83 ± 233, 89 m., 30 m. Simetrik Sürat 5, 13 ± , 32 sn., 30 m. Asimetrik Sürat 8, 95 ± , 75 sn., 36, 60 m. Top ile Asimetrik Sürat 12, 59 ± 1, 16 sn., 30 m. Top ile Simetrik Sürat 5, 71 ± ,50 sn., 20 m. Top Sürme 16, 50 ± 1, 90 sn., 18, 30 m. Top ile Slalom 11, 88 ± 1, 83 sn., Top Sektirme 171, 46 ± 190, 07 tekrar, Kafa ile Top Sektirme 85, 27 ± 80, 57 tekrar, 12 puan Hedefe Şut 5, 80 ± 3, 22 puandır. 13 yaş grubu futbolcularımızın, boy uzunlukları bakımından kısa ve vücut ağırlığı bakımından kilolu, 14 yaş grubu futbolcularımızın ise boy uzunlukları bakımından kısa ve vücut ağırlıkları bakımından hafif oldukları, simetrik süratte 13- 14 yaş grubu futbolcularımızın % 8- 10 daha yavaş oldukları, futbolcularımızın laktasid anaerobik kapasitelerinin literatürdeki diğer çalışma verileriyle örtüştüğü, 12 dakika koşu test değerlerinin, Türkiye' de yapılan ölçüm değerleriyle örtüştüğü, yurtdışında yapılan ölçüm değerlerine göre ise % 15 düşük düzeyde olduğu, dikey sıçrama değerlerinin , % 3- 18 oranında iyi düzeyde olduğu, futbolcularımızın durarak uzun atlama değerlerinin 13 yaş grubunda % 7- 13, 14 yaş grubunda ise % 8- 13 oranında düşük düzeyde olduğu, futbolcuların 30 sn. mekik testi ile ölçülen karın kasları ( abdominal ) kuvvetinin % 4 oranında iyi düzeyde olduğu, esneklik özelliklerinin, Türkiye' de yapılan çalışmayla örtüştüğü, yurt dışında yapılmış çalışmalara göre % 4- 9 oranında düşük düzeyde olduğu, top ile asimetrik sürat ve slalom test verilerinin Kanada Futbol Federasyonu tarafından bildirilen verilerle örtüştüğü, top sürme test değerlerinin düşük düzeyde olduğu, top sektirme ve kafa ile top sektirme test değerlerinin % 60 oranmında yüksek düzeyde olduğu, hedefe şut test değerlerinin, değerlendirmesi 12 puan üzerinden yapılan hedefe şut testine göre % 51 oranı ile orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Araştırmada ölçülen parametrelerin sporcuların gelişmeleri ve daha başarılı sonuçlar elde edebilmesi için II. Eğitim aşamasına giren ve araştırma grubumuzu da oluşturan 11- 14 yaş grubu antrenmanlarında futbol oynamayı iyileştirmeye yönelik futbola özgü yapılanma antrenmanları ön planda tutulmalıdır. Ayrıca çok yönlü kuvvet, sürat, hareket genişliği, dayanıklılık gibi motorik özelliklerin ve top sürme, top kontrolü, top sektirme, isabetli şut gibi futbol beceri özelliklerinin geliştirilmesine yönelik antrenmanların üzerinde önemle durulması, yetersiz olan motorik ve futbol beceri özelliklerinin iyileştirilmesi ve testlerle sürekli kontrol edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

In soccer, different motor and soccer tests are used. This study has been applied in order to determine the best tests and its scores for young soccer players. In Istanbul, 72 licenced soccer players of Galatasaray Soccer Club and Anadoluhisarı İdman Yurdu Soccer Club who are aged 13 - 14 were involved in this study. Mean height of 13 years age group was 157, 73 ± 8, 69 cm., mean body weight was 47,42 ± 9, 09 kg., mean height of 14 years age group was 162, 69 ± 7, 05 cm, mean body weight was 49,77 ± 6, 34 kg. Applied tests and results for the 13 years old players were : Vertical Jump 40, 18 ± 5, 25 cm., Side Step 50, 03 ± 5, 93 repetition, Sit and Reach 29, 88 ± 6, 82 cm., Standing Long Jump 175, 25 ± 19, 70 cm., 30 sec. Sit Ups 24, 00 ± 3, 36 repetition, 12 minute Run 2373, 70 ± 182, 80 m., 30 m. Symmetry Speed 5, 34 ± , 30 sec., 30 m. Asymmetry Speed 9, 13 ± , 61 sec., 36, 60 m. Asymmetry Speed with ball 12, 37 ± 1, 01 sec., 30 m. Symmetry Speed with ball 5, 80 ± ,43 sec., 20 m. Dribbling 16, 94 ± 1, 53 sec., 18, 30 m. Slalom with ball 11, 69 ± 1, 64 sec., Free Juggling 134, 03 ± 86, 38 repetition, Head Juggling 64, 00 ± 103, 58 repetition, 12 point Shoot to Target 6, 11 ± 2, 06 point. Applied tests and results for the 14 years old players were: Vertical Jump 40, 65 ± 5, 85 cm., Side Step 51, 18 ± 5, 03 repetition, Sit and Reach 32, 60 ± 5, 95 cm., Standing Long Jump 184, 34 ± 14, 80 cm., 30 sec. Sit Ups 24, 96 ± 3, 82 repetition, 12 minute Run 2440, 83 ± 233, 89 m., 30 m. Symmetry Speed 5, 13 ± , 32 sec., 30 m. Asymmetry Speed 8, 95 ± , 75 sec., 36, 60 m. Asymmetry Speed with ball 12, 59 ± 1,16 sec., 30 m. Symmetry Speed with ball 5, 71 ± ,50 sec., 20 m. Dribbling 16, 50 ± 1, 90 sec., 18, 30 m. Slalom with ball 11, 88 ± 1, 83 sec., Free Juggling 171, 46 ± 190, 07 repetition, Head Juggling 85, 27 ± 80, 57 repetition, 12 point Shoot to Target 5, 80 ± 3, 22 point. Compared with international and national standarts the obtained result of players, heigh of 13 years age group score was2% low, body weight score was 3- 5,6 % high; heigh of 14 years age group score was 2,5 % low, body weigh score was 3, 5- 5, 4 low; the score 8- 10% low in symmetry speed test; the scores were level with in asymmetry speed with ball, slalom with ball, 12 point shoot target, and 60 sec. side step tests; the score was 15% low in 12 minute run test; the score was 3- 18 % high in vertical jump test; the score was 7- 13 % low in the standing long jump test; the score was low in dribbling test; the scores were 60 % high in free juggling and head juggling tets; the score was 4- 9 % low in sit and reach test. As the result of this study, the obtained scores can be used in soccer training principles to advance players' level, and also the development of the players' level can be assessed with these tests, periodically.
Keywords: Atletik ve açık hava sporları ve oyunları; Dinlence ve eğlence sanatları; Futbol; Futbolcular; Top oyunları; Yetenek testleri-Futbolcular