5G mobil teknolojisinin oluşturduğu elektromanyetik alan (EMF) etkisinin belirlenmesi - Kömürcü, Ahmet Halim (My University, 2022)
Bu alışması mevcut mobil iletişim spektrumundaki frekans band gruplarının ve teknolojilerinin (2G, 3G, 4G) ve 5G teknolojisinde kullanılacak olan frekans ve teknolojilerle birlikte elektromanyetik alan değerleri ölçümü ve karşılaştırılmasını içermektedir. Hayatımızda çok etkin rol oynayan kablosuz iletişim teknolojileri yakın zamanda hayata geçecek olan 5G teknolojisiyle önemini ve işlevini arttırarak varlığını sürdürecektir. Bugün kullandığımız 4.5G teknolojisinin çok ötesinde hızları mümkün kılacak olan 5G ile yeni ve daha geniş band frekanslar kullanılmaya başlanacaktır. Elektromanyetik dalgaların insan sağlığına etkisinin merak edildiği ve araştırıldığı bu dönemde yeni frekanslar farklı ve daha kısa dalgaboylarıyla bu bağlamda nasıl etkiler oluşturacağı yeni bir merak konusudur. Bu tezde bugün kullanmakta olduğumuz 2G, 3G, 4.5G teknolojileri ile ve yakın gelecekte hayatımıza girecek olan 5G teknolojisinin oluşturduğu elektromanyetik alanın uzaklıkla değişen değerleri ölçülüp incelenmiştir. Tezdeki çalışma, Ülkemizdeki düzenleme krtierleri referans alınarak frekans band grubu, iletişim teknolojisi ve çıkış gücüne göre yapılmıştır. Burada elde etmek istediğimiz sonuç, yakın bir süreçte ülkemizde de hizmete girecek olan 5G teknolojisi ile birlikte gerek Uluslararası İyonlaşmamış Radyasyondan Korunma Kurulu (ICNIRP), gerekse Türkiye’deki Düzenleyici Kurum (BTK) tarafından yönetmelikle belirlenen elektrik ve elektromanyetik alan limit değerleri referans alınarak belirlenmiş ve uyulmakla yükümlü olunan limit değerlerin aşılıp aşılmayacağını görülmesidir. Bu kapsamda yine Uluslararası ve yerel standartlar doğrultusunda 5G’nin mobil iletişim noktalarındaki (baz istasyonları) kaynaklarında yapacağımız ölçümlerle elektrik ve elektromanyetik alan değerlerinin durumu ve etkisi ile, ülkemizde belirlenen sınır değerlerin aşılıp aşılmayacağını görerek olası etki analizini yapılması ve bir çıktı oluşturulması hedeflenmiştir.

This graduation thesis includes the measurement and comparison of the frequency band groups and technologies (2G, 3G, 4G) in the current mobile communication spectrum and the frequency and technologies to be used in 5G technology, as well as the electromagnetic field values. Wireless communication technologies, which play a very active role in our lives, will continue to exist by increasing their importance and function with the 5G technology which will be implemented in the near future. With 5G, which will enable speeds far beyond the 4.5G technology we use today, new and wider band frequencies will be used. In this period when the effects of electromagnetic waves on human health are being wondered and investigated, how new frequencies will create different and shorter wavelengths in this context creates a new curiosity. In this thesis, the changing values of the electromagnetic fields created by the 2G, 3G, 4.5G technologies we use today and the 5G technology that will enter our lives in the near future have been measured and examined. The study in the thesis has been made according to the frequency band group, communication technology and output power by taking the regulation criteria in our country as a reference. The result we want to achieve here is determined by reference to the electrical and electromagnetic field limit values determined by the regulation by both the International Non-Ionized Radiation Protection Board (ICNIRP) and the Regulatory Authority in Turkey (BTK), together with 5G, which will be put into service in our country in a short time. It’s aimed to see if limit values can be exceeded. In this context, again in line with international and local standards, It’s aimed to make an impact analysis and create an output by seeing whether the limit values determined in our country will be exceeded with the condition and effect of the electrical and electromagnetic field values with the measurements we will make at the sources of mobile communication points (base stations) of 5G.
Detect of the electromagnetic field (EMF) effect to comprise by 5G mobile technology
Keywords: 5G; band; bant; base station; baz istasyonu; Electric engineering; electric field; electric field measurement; electromagnetic field measurement; Electronics engineering; Elektrik alan; elektrik alan ölçüm; Elektrik mühendisliği; Elektromanyetik alan (EMF); elektromanyetik alan ölçüm Electromagnetic field (EMF); Elektronik mühendisliği; güvenlik mesafesi; limit değer; limit value; mobil iletişim; mobile communication; safety distance; spectrum; spektrum; test sahası; test site