Kooperatiflerde kurucu, ortak, yönetim kurulu üyeliği sıfatları ve bunların cezai sorumlulukları - Toy, Olğay (My University, 2010)
Bu çalışmada kooperatif kişi unsurları olan kurucularının,ortaklarının ve yönetim kurulunun cezai sorumluluğu bağlamında sıfatları ele alınmış ve ayrı bir biçimde ; kurucu,ortak ve yönetim kurulunun cezai sorumlulukları değerlendirilmiştir.Ancak bu cezai sorumluluk hallerinden belli başlı olan ve kooperatif pratiğinde sıkça karşılaşılanlara öncelik verilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kooperatif kavramının teorik çerçevesi, tarihsel süreç içerisinde kooperatiflerin ve kooperatiflere dair yasal düzenlemelerin evrimi ele alınmıştır.Yine cezai sorumluluk bağlamında kurucuların kooperatif içerisindeki sıfatları ve çeşitli kanundan doğan cezai sorumlulukları ele alınmıştır. Ardından ikinci bölümde cezai sorumluluk bağlamına kooperatif ortaklığı sıfatı ve ortakların cezai sorumluluğu ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise ortaklardan oluşan yönetim kurulu üyeliği sıfatı ve yönetim kurulunun cezai sorumlulukları detaylı biçimde incelenerek çalışma sonlandırılmıştır. Çalışmanın temel gayesi, kooperatif kişi unsurlarının kooperatif içindeki sıfatlarını cezai sorumlulukları ışığında tespit etmek, cezai sorumluluk bağlamında sıfat farklılıklarını incelemek ve de bu ele alınan kişi unsurlarının çeşitli mevzuatlarda yer alan cezai sorumluluklarını karşılaştırmaya imkan verecek şekilde değerlendirmektir .

In this study, the designations of the founders, shareholders and board of directors which are the person elements of the cooperative in the context of the criminal liability are handled and their legal liabilities are separately analyzed. However, the basics of criminal liability states and the most frequently confronted ones are prioritized and analyzed in detail. The study consists of three sections. In the first section, the theoretical frame of the cooperative notion, the evolution of the cooperatives through historical process and legal arrangements regarding the cooperatives are analyzed. Again, the designations of the founders in the cooperative in scope of the criminal liability and the criminal liability born from various laws are handled. In the second section, the cooperative partnership designation in the context of criminal liability and the criminal liability of the shareholders are handled. In the third section, the designation of the Board of Directors and the criminal liabilities of the board of directors are analyzed and the study is finalized. The primary goal of the study is to specify the designation difference of the person element of the cooperative in the light of criminal liabilities; to assess the designation differences in the context of the criminal liability; and to analyze these in a way that allows comparing the criminal liabilities of the individual elements.
Keywords: Kooperatifçilik