Bireysel bankacılık ürünleri ve muhasebesi - Müslüman, Aslı (My University, 2000)
Bireysel Bankacılık Ürünleri ve Muhasebesi ÖZET Bireysel Bankacılık hizmetleri,kişilere banka şubesinden içeri girmeden çalışma saatlerine bağlı olmadan bazı bankacılık işlemlerini elektronik ve telekomünikasyon sistemleri aracılığı ile gerçekleştirme imkanı sağlar.Bankaların sunmuş olduğu bireysel bankacılık hizmetleri debit kartlar (plastik ATM kartları )otomatik fatura ödemeleri,maaş ödemeleri,maaş avansı sistemi,kredili hesap,kredi kartları,ihtiyaç(tüketici)kredileri,teşıt kredileri ve konut kredileridir. Debit kartlar ATM makinalrı aracılığı ile mevduat hesapları üzerinden bankacılık işlemlerinin yapılmasını sağlayan plastik kartlardır. Otomatik ödemeler,vadesiz mevduat hesabından otomatik ödemeye bağlı olan faturaların son ödeme tarihinde tahsil edilmesidir.Hesapta fatura ödemesi için yeterli bakiye yoksa ve kredi mevcut ise kredili hesap çalışır. Maaş ödemeleri sözleşme yapılan kurumun hesabına ödemeden 1 yada 2iş günü önce gelen maaş ödeme tutarının ,ödeme tarihinde personel hesabına otomatik olarak aktarılmasıdır.Maşş tutarının kaç gün önceden geleceği ilk aşamada imzalanın sözleşmenin maddelerinden biri olarak yer alır. Maaş avansı,maaş ödemesi yapılan personele maaş tutarı kadar veya belirli bir yüzdesi kadar avans tanımlanarak uygulanır.Avans kullanımından hesaba para yatırma tarihine kadar faiz uygulanır,kısmi ödeme yapılırsa geri kalan tutar için faiz uygulaması devam eder. Kredili hesap,gelirini belgeleyerek başvuruda bulunan kişilerin vadesiz hesabına tanımlanan kredidir.Maaş avansında olduğu gibi kullanım tarihleri arasında faiz uygulanır. Kredi kartları nakit ödemeksizin kart sahiplerine mal ve hizmet satın alma ve kredi kullanma olanağı verir.Türkiye'de Visa ve Master kart olarak yaygındır.Kredi kartı verilecek müşterinin düzenli gelirinin olması,bu gelirini belgeleyebilmesi,gelirinin kartı tahsis edecek bankanın tahsis limitleri altında olmaması ve daha önceden kredi yada kredi kartı ile ilgili bir ödeme sorunu yaşamamış olması kredi kartı tahsisi için yeterlidir. Kredi kartı ile hizmet almak isteyen müşteriye üyeişyerleri imprinter ,POS (satış noktası terminalleri)aracılığı ike hizmet sunarlar. Kredi kartlarında kredi kartını kulanan kişi,üyeişyeri ve kartı veren banka arasında üçlü bir ilişki vardır.Kart hamili yaptığı harcama tutarı üzerinden borç belgesindeki tutarı yada enaz ödeme tutarı dediğimiz minimum tutarı son ödeme tarihinde ödemekle yükümlüdür.Hesap özetinde bildirilen borcu son ödeme tarihinde önce ödeme zorunluluğu yoktur.Kart hamili borcunu kredili(taksitli öderse kredi faizi,hesap özetinde gösterilen en az ödeme tutarını ödemezse temerrüt(gecikme)faizi ödemek zorundadır.Kredi kartına ek kart aldıysa ek kartın yaptığı harcamalarıda ödemekle yükümlüdür. Kart hamili ekstrelerinin kendisine ulaşmadığını öne sürerek borcu ve faizlerini ödememek hakkına sahip değildir.Banka ödemeler gerçekleşmezse yasal takibe geçme hakkına sahiptir.Kredi kartı 3.kişiye devredilemez ve 3.kişi tarafından kullanılamaz.Kart kartını kaybettiği yada çaldırdığı takdirde bankayı haberdar etmekle yükümlüdür.Adres,isim,soyadı,mali ve medeni değişiklikleri kartı veren kuruma bildirmekle yükümlüdür. İhtiyaç kredileri çeşitli vadelerde(3 aydan 24 aya kadar uzanan vadeler )sabit taksitlerle kullandırılan kullandırım şartları bankaca belirlenen kısa vadede bireylerin ihtiyaçlarını gidermeye yönelik kredilerdir.Birçok bankada alt ve üst limit vardır.Genellikle 1 kefil ile kullandırılır gerekli görülürse 2.kefil alınır. Taşıt kredileri taşıt alımına yönelik sabit taksitli kredilerdir.Kredi kullanımında araca rehin konur ,aracın kasko yapılma zorunluluğu vardır.Gerekirse ek teminat olarak kefil alınabilir. Konut kredileri konut alımı karşılığında kullandırılan sabit taksitli kredilerdir.Satın alınan eve banka tarafından taksit bitimine kadar ipotek konur.Teminata gerekirse kefil alınabilir.
Keywords: Banka ve bankacılık; BANKACILIK; Ekonomi; Finansman ekonomisi; KREDİ; MUHASEBE-BANKALAR