İnsan kaynakları yönetiminin yeni vizyonu yetenek yönetimi ve basın işletmelerinde bir uygulama - Atlı, Dinçer (My University, 2010)
Yetenek Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Basın İşletmeleri, Medya İşletmeleri ÖZET İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN YENİ VİZYONU YETENEK YÖNETİMİ VE BASIN İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA Basın işletmeleri, işgücüne ve beyin gücüne bağımlı olan bir örgüt yapısına sahiptir. Teknolojik gelişmeler, modernleşme sonucu elde edilen ileri düzey teknolojik yapılandırmalar dahi basın işletmelerine yaratıcılığa ve yoruma olan bağımlılığı azaltmamaktadır. Bu nedenle de basın işletmelerinde çalışan personelin yüksek niteliklere sa¬hip olması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Öyle ki hiçbir iş basın sektörü kadar insan yeteneklerine bağlı değildir. Doğası itibarıyla yeteneğin ön planda olduğu basın sektörü konjonktürel değişimler paralelinde çalışanların ihtiyaçlarına cevap verebilmek, yetenekli ve değerli çalışanları bünyelerine çekmek, geliştirmek, elde tutmak ve çalışan performansını en üst düzeye çıkarabilmek amacıyla çalışanlarına yetenek temelli bir bakış açısına sahip olmaya başlamışlardır. İnsan kaynakları yönetiminin yeni vizyonu olarak adlandırılan yetenek yönetimi yaklaşımı basın işletmelerinin hem çalışanları, hem okuyucuları hem de ilan ve reklamverenleri açısından önemli yararlar sunan bir yaklaşım olarak küresel basın işletmelerinde uygulanmaya başlamıştır. küresel basın işletmelerinde uygulanan yetenek yönetimi yaklaşımı ülkemizdeki basın işletmeleri için ise oldukça yeni bir olgudur. Bu çalışma ile Türkiye’deki basın işletmelerinde insan kaynakları departmanının yetenek yönetimi fonksiyonlarını yerine getirip getirmediğini tespit etmek, basın işletmelerinde yetenek yönetimi yaklaşımın yeri ve önemini ortaya koymak ve öneriler getirmek amaçlanmaktadır. Çalışmamızda türk basın işletmelerinde yetenek yönetimi yaklaşımının bilinçli bir uygulama alanına sahip olmadığı fakat basın işletmelerindeki insan kaynakları departmanarının bazı yetenek yönetimi fonksiyonlarını yerine getirdiği anlaşılmıştır. Talent Management, Human Resources Management, Media Organizations, Press Enterprises

HUMAN RESOURCES MANAGEMENT’S NEW VISION TALENT MANAGEMENT AND A PRACTICE IN MEDIA ORGANIZATIONS Media enterprises, has an organisational structre that depends on labour force and brain power. Technological development and even the high level technological regulations that has been gained as a result of modernism, couldn’t degrade the importance of the creativity and the dependence to interpretation of human beings. Because of that reality, the employees that are working at the media enterprise must be highly qualified. No other branch of business is dependent on human abilities as media sector. Media sector, that needs a talented labour force by its nature, have started to evaluate their staff with a perspective thats based upon talent, in order to gain, retain and improve the abilites of the talented and qualified people and also to develop the performance of this work force, because of the changing cyclical needs. Talent management, named as the new vision of human resources management, is started to applied by the global media sector, as an approach that is useful for the readers and the advertisers. This talent management approach is a new phenomenon for the media sector of our country. With this study, we are trying to determine that whether the human resources departments are pursueing the functions of talent management at their instutitons or not, to put forward the importance and the place of talent management approach for the enterprises and to make suggestions about this subject. As a result of our research, its understood that the talent management approach doesn’t have a conscious field of application but the human resources departments of the media enterprises, partly fullfilled the functions of this approach
Keywords: Basın; İnsan Kaynakları Yönetimi; Medya; Yetenek Yönetimi