Tam seramiklerde tekrarlanan fırınlamalar sonrası renk ve kırılganlık değişimleri - Gözneli, Rifat (My University, 2004)
Tam Seramiklerin Tekrarlanan Fırınlamalar Sonrası Renk ve Kırılganlık Değişimleri Adı ve Soyadı: Rifat Gözneli Danışman Adı: Prof. Dr. Ender Kazazoğlu Program: Doktora Protetik Diş Tedavisi

Amaç: Bu çalışmanın amacı; günümüzde kullanılmakta olan Empress 2, Finesse, Cergo ve Evopress marka, dört farklı tam seramik materyalinin tekrarlanan fırınlamalar sonrası renk ve kırılganlık değişimlerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Dört farklı pres tam seramik materyali, her biri kendi üretici firma talimatları doğrultusunda preslenerek, 2.1 mm kalınlığında, 15 mm çapında disk numuneler elde edilmiştir. Numunelerin yüzey bitimleri 220, 320, 500, 600 ve 800 numara silikon karbit aşındırma kağıtlarıyla yapılmıştır ve numunelerin kalınlığı 2 mm' ye indirilmiştir. Her bir materyalden 5 grup oluşturularak, bir grupta 10 numune olacak şekilde; 1.grup pres sonrası 1 kez fırınlama, 2. grup pres sonrası 3 kez fırınlama, 3. grup pres sonrası 5 kez fırınlama, 4. grup pres sonrası 7 kez fırınlama yapılarak biaksiyal bükme testi (üç top üzerine piston) yapılmıştır. 5. grup ise pres sonrası ayrı ayrı 1, 3, 5 ve 7 kez fırınlama periyotları sonundaki renk değerleri ve opasiteleri spektrofotometre cihazıyla ölçülmüştür. Bulgular ve Sonuçlar: Bükme dayanıklılığı testinde tüm fırınlamalarda maddeler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmiştir (p<0,0001). Empress 2 tüm fırınlamalarda diğer materyallere göre daha dayanıklı bulunmuştur (250 MPa). Fırınlanma sayısına göre her materyalin kendi içindeki kırılganlık değişimi; Empress 2, Finesse ve Evopress'de istatistiksel olarak anlamlı bulunmazken, Cergo'nun bükme dayanıklılığı 7. fırınlanmada 1. fırınlamaya göre azalmıştır. Fırınlanma sayısına göre her materyalin kendi içindeki renk değişimi; Evopress L ve % opasite değişimleri olarak en stabil madde olup, en fazla değişiklik Empress 2'de gözlenmiştir. ?E değerlerinde, sadece Empress 2' de 1 ?E birimden yüksek sonuçlar elde edilmiştir. Color Stability And Fracture Resistance Changes Of All-Ceramics After Repeated Firings SUMMARY: Purpose: The purpose of this study is to investigate the color stability and fracture resistance changes of four different press all-ceramics; Empress 2, Finesse, Cergo, Evopress, after repeated firings. Material and Method: The ceramic disk specimens which have 2,1 mm thickness and 15 mm radius were prepared by using four different pres all-ceramic materials, according to the manufacturer's instructions. The surface finish of specimens were done by using 220-320-500-600-800 grade silicone carbide papers. The thickness of the specimens were reduced to 2 mm. All materials have 5 groups in each and there're 10 specimens in each group. Group 1; pressed and 1 times fired, group 2; pressed and 3 times fired, group 3; pressed and 5 times fired, group 4; pressed and 7 times fired specimens were investigated by biaxial flexure strength test (piston-on-three-balls). Group 5; pressed and fired 1, 3, 5, 7 times and in each firing periods color and opacity test were done by using a spectrophotometer. Results and Conclusion: According to the biaxial flexure strength test results, there are significant differences between all materials in all firing periods. Empress 2 has the highest flexure strength value than others (250 MPa). The fracture resistance changes after repeated firings are not statistically different for Empress 2, Finess and Evopress but only the flexure strength value of Cergo after the 7th firing is significantly lower than 1st firing. The L value and opacity changes after firing periods for Evopress are not statistically significant. The colour values and opacity of Empress 2 are significantly affected by the repeated firings. Only the Empress 2 ?E values are over 1 ?E unit in all firing periods, the other materials' ?E values are lower.
Keywords: Cerrahi; Diş Hekimliği; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri