Gayrimenkul türlerine göre değerleme raporlarının analizi - Ergin, Murat (My University, 2013)
Gayrimenkul günümüzde oldukça önemli bir yatırım aracıdır. Gayrimenkule olan talebin her geçen gün artması ile değer tespit çalışmaları büyük önem kazanmıştır. Gayrimenkul değerleme sektörü yeterli hukuki alt yapıyı kazanması ile meslek kolu haline gelmiştir. Tez çalışmasında değer kavramının oluşumu, temel kavramlar, geleneksel ve ileri değerleme yöntemlerinin açıklamaları yapılmıştır. Bunun yanında sektörde kural koyucu ve düzenleyici konumdaki ulusal ve uluslararası kuruluşların yapıları incelenmiş olup Türkiye’deki gayrimenkul değerleme sürecinin gelişimi hakkında bilgiler paylaşılmıştır. Değerleme sürecinde oluşturulan raporların türleri ve süreç analizi yapılmıştır. Süreç analizi yapılırken veri toplama, toplanan verilerin yorumlanması yapılarak değerleme raporu türlerinin amaca yönelik kullanılmasının nedenleri belirtilmiştir. Uygulama kısmında ise, gayrimenkul yöntemlerinin karşılaştırmalı analizi yapılarak belirlenen gayrimenkul türüne göre değer tespit çalışması yapılmıştır. Anahtar Sözcükler: Gayrimenkul değerleme yöntemleri, Arsa, Arazi, Taşınmaz, Değerleme Süreci, Kullanım Alanları, Yöntemlerin Analizi, Nominal, Çoklu Regresyon, Hedonik Yöntemler

In today’s economy, real estate investments play a significant role. Value assessments become more important with the increase in real estate demand. Nowadays, with the improvements in the legal infrastructure, real estate valuation industry turns out to be a key career branch. In this thesis, the emergence of value notion, fundamental principles, and explanations of traditional and advanced valuation methods has been covered. Additionally, the structure of regulatory national and international institutions in the real estate industry and development process of real estate valuation in Turkey has been studied. Different types of valuation reports and process analysis of the real estate valuation are also mentioned. While performing process analysis, the process of data collection and interpretation of the gathered data are analyzed and the purpose and reasons behind using different types of valuation reports are explained in this report. In the applications section, the different real estate valuation methods are compared and according to the type of real estate, final valuations are determined. Key Words: Real estate valuation methods, Land, Property Land, Real Estate, Valuation Process, Application Area, Nominal, Multiple Regressions, Hedonic Methods
Keywords: Değerleme; Gayrimenkul Gelişimi; Gayrimenkul Mülkiyeti; Gayrimenkul Yönetimi