Kadın giyim tasarımının fütürizm sanat akımı ile olan ilişkisinin incelenmesi - Yenidoğan, Ayşen Ezgi (My University, 2013)
Tasarım, Kadın, Giyim ÖZET KADIN GİYİM TASARIMININ FÜTÜRİZM SANAT AKIMI İLE OLAN İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ Fütürizm 20 Şubat 1909'da İtalyan şair Tomasso Marinetti tarafından, Le Figaro Gazetesi aracılığıyla tüm dünyaya tanıtılmıştır. Hızı, sürati, savaşı, militarizmi savunan Fütürizm kısa süre içerisinde sanatçılar tarafından benimsenmiş ve birçok manifesto ile desteklenmiştir. Kelime anlamı gelecekçilik olan Fütürizm Akımı, hayatın her alanında kendini göstermeye başlamıştır. Bunlardan biri de kadın giyim tasarımıdır. Fütürizmin kadın giyimine ilk etkisi 1. Dünya Savaşı ile görünür hale gelmiştir. Üç yıl süren savaşın ardından yoksulluk ve hammadde kıtlığı nedeniyle kadın için önemli olan malzemelerden deri ve ipeğin kullanımı durdurulmuştur. Deri ayakkabılar, ipek elbiseler, yerini farklı malzemelere bırakmış, giysileri hazırlarken değişik arayışlar içerisine giren sanatçılar devrim niteliğinde birçok malzemeyi kullanmıştır. Örnek vermek gerekirse kağıt, mukavva, cam, folyo, alüminyum, kauçuk, balık derisi, çuval bezi v.b. Tasarımcılar yaşanılan günlerin etkisiyle renksiz, kasvetli, aşırı ciddi, durağan giysilerin yerini renkli, modern, dinamik, çizgili, zigzag dekolteli, asimetrik formların kullanıldığı, kolları birbirinden farklı elbiseler, değişik şekillerden oluşan ayakkabılar almıştır. Kadın giyim tasarımında Fütürizm, modanın alışılagelmişini değiştiren yeniliklerle karşımıza çıkmaktadır. Mini etek, hipster pantolon, yağmurluk, plastik çizme bunların birer örneği olmuştur. Günümüz tasarımcıları da Fütürizm sanat akımından etkilenerek birçok tasarım yapmıştır. Bu çalışmada bunların örneklerini görebilirsiniz. Futurism, Design, Woman, Clothing

ANALYSING THE WOMEN'S CLOTHING DESIGN'S RELATION WITH THE FUTURISM ART MOVEMENT Futurism was first introduced to the whole world in 20th February 1909 by the Italian poet Tomasso Marinetti through the French newspaper Le Figaro. The Futurism, which emphasizes and glorifies speed, velocity, war and militarism, was adopted by the artists in a short time and supported by a large number of manifests. The Futurism Movement began to manifest itself in every aspect of life. One of these aspects is the women's clothing design. The Futurism's influence on women's clothing first became apparent along with the outbreak of the World War One. Due to the poverty and raw material shortage, as consequences of the three-year-lasting war, the use of leather and silk, which were important materials to women, were suspended. Leather shoes and silk dresses gave way to different materials and the artists used a great number of revolutionary materials, as they were in search of different materials for cloth-making. For instance, the said revolutionary materials include paper, cardboards, glass, foil, aluminum, rubber, fish skin, sackcloth and such. Pale, doleful, prim and literal dresses and shoes, which were designed under the influence of the experienced days, gave way to newly-designed dresses, which were colorful, modern, dynamic, striped, with zigzag cuts and also asymmetrical forms; as different arm parts, and shoes of different forms. In women's clothing design, the Futurism appears before us with its innovations, changing the routine fashion. Miniskirts, hipsters, rain coats and wellington boots individually set an example for these innovations. Today's designers also created a large number of designs, influenced by the art movement. In this study, you can see these designs' examples.
Keywords: Fütürizm; Kadın_Giyim; Tasarım; Tekstil