The effects of social support on job insecurity and work related well-being relationship - Pepedil, Dilara (My University, 2012)
İŞE DAYALI İYİ OLUŞ VE İŞ GÜVENCESİZLİĞİ İLİŞKİSİNDE SOSYAL DESTEĞİN ETKİSİ Günümüzde teknoloji ve küresel değişimler sebebiyle iş yaşamında özellikle çalışan açısından farklılaşmalar gerçekleşmektedir. Bu duruma bağlı olarak çalışma koşullarında yeni düzenlemeler gündeme gelmektedir. Çalışma koşullarındaki bu durum çalışanın yaşamında değişimlere sebep olmaktadır. Son yıllarda iş dünyası yeni şartlara ve oluşumlara uyum sağlamak adına yeniden yapılanmaktadır. Bu noktada da çalışanlarda iş güvencesizliği kavramı ortaya çıkmaktadır. Bu araştırma iş güvencesizliği ve işe dayalı iyi-oluş arasındaki ilişkide şartlı değişken olarak sosyal desteğin katkısını araştırmaktadır. İş güvencesizliği işin gelecekte var olma durumuna yönelik bilinmezliği içermektedir. İyi-oluş kavramı farklı türlere ayrılmaktadır. Bu çalışmada özellikle işe dayalı iyi-oluş kavramı ele alınmaktadır. Kısaca bu çalışmada iş güvencesizliği durumuna maruz kalan çalışanın işe dayalı iyi-oluş halindeki farklılaşma incelenmektedir. Ayrıca çalışmanın değişkenlerinden sosyal desteğin bu ilişki üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre iş güvencesizliği ve işe dayalı iyi-oluş değişkeni arasında zayıf ancak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Araştırma sonuçlarında sosyal desteğin bu ilişki üzerinde etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. vencesizliği, işe dayalı iyi-oluş, sosyal destek

THE EFFECTS OF SOCIAL SUPPORT ON JOB INSECURITY AND WORK RELATED WELL-BEING RELATIONSHIP In recent times, technological and spherical differentiations in work life evolve in terms of employee. Related to this issue of fact, new arrangements on working conditions come to order. This circumstance in working conditions causes to change of experience in work life of employee. Recently, business world restructures to adapt new conditions and formations. At this point, job insecurity notion arises. This study seeks to the contribution of social support to job related wellbeing and job insecurity relationship. Job insecurity includes to uncertainty on existence of job in the future, it is analyze as dependent variable of the research. Job related wellbeing is evaluated in different descriptions but this research yields job related wellbeing concept. Job related wellbeing change of employee, exposed to job insecurity was argued out in this research. Furthermore, as a moderator, contribution of social support variable on wellbeing and job insecurity relationship was also analyzed. According to the findings of the study, low but significant correlation was found between job insecurity and job related wellbeing variable. Moderator effect of social support variable was not found on job insecurity and job related wellbeing relationship. Key words: job insecurity, job related wellbeing, social support, happiness
Keywords: İş Güvencesi; İşe Alım; Sosyal Destek; Yönetim ve Organizasyon