Bankacılık kesiminde dış denetimin kullandırılan ticari krediler açısından incelenmesi: kurumlar ve araçlar - Bora, Ali (My University, 2003)
Bankalar tamamen güvene dayalı olarak çalışan kurumlardır. Bu sebeple bankaların faaliyetleri devlet kontrolünde ve gerekirse müdahalesi ile devam etmektedir. Finansal istikrarın sağlanmasında para politikası uygulaması önem kazanmaktadır. Para politikası uygulamasında kullanılan bir araç da kredilerdir. Bankaların kullandırdığı ticari kredilerin etkin kullanılması ve bunun sağlanması için yapılan yasal düzenlemeler bu çerçevede önem kazanmaktadır. Değişik ülkelerde farklı düzenleyici kurumlar ve uygulanan farklı araçlar olsa bile bunlar uluslararası alanda standartlaştırılmaya çalışılmıştır. Uluslararası alanda kredi kurumlarının düzenleme ve denetimine ilişkin çalışmalar yapan en önemli kurum Basel Bankacılık Gözetim ve Denetim Komitesi'dir. Bu çalışmada, dış denetim, kurumlar ve araçlar açısından, bankaların kullandırmış oldukları ticari krediler çerçevesinde incelenmeye çalışılmıştır. Bu incelemede öncelikle Basel Komitesi'nin denetim kurumları ve araçları için ortaya koymuş olduğu uluslararası standartlar temel alınmış, farklı denetim yapısına sahip iki ülke örneği ile birlikte Türkiye'deki uygulama incelenmiştir. Türkiye'deki kurumlar ve araçların uluslararası standartlara uygun olduğu belirlenmiştir. The financial system is the most heavily supervised and regulated sectors of the economy, and banks are most heavily regulated of financial institutions. Bank supervision involves the monitoring, inspecting, and examining of banking organization to assess their condition and their compliance with relevant laws and regulations. There are some basic categories of banking regulation: restrictions on bank asset holdings, and capital requirements, chartering and bank examination, disclosure requirements. Bank capital requirements are in the process of being standardized across countries with agreements like Baesl Accord. With this study banking supervision on commercial credit, supervisory and regulatory authorities, and instruments are explained.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Kredi