Vadeli işlem piyasalarındaki işlem hacminin spot piyasadaki volatilite üzerine etkileri ve İMKB 30 uygulaması - Sarı, Aydın (My University, 2009)
Bu çalışmada vadeli işlem piyasaları ve volatilite incelenerek, vadeli işlem piyasaları ve bu piyasalarda görülen işlem hacminin, spot piyasa volatilitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Veri olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 30 (İMKB-U30) endeksinin 05.02.2002 ile 03.02.2009 tarihleri arasındaki 1. Ve 2. seans kapanış değerleri kullanılmıştır. Veri setini oluşturan zaman serisi, 05.02.2002 ile 08.08.2005 tarihleri arasındaki değerler futures öncesi dönemi, 09.08.2009 ile 03.02.2009 tarihleri arasındaki değerler ise futures sonrası dönemi temsil edecek şekilde ikiye ayrılmıştır. VOB’da ilk altı ay boyunca kayda değer işlem hacmine ulaşılamadığından bu dönem futures öncesi seriye dâhil edilmiştir. Daha sonra seriye kukla değişken atanarak vadeli işlemlerin spot piyasa volatilitesi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Şokların asimetrik etkilerinin tespit edilebilmesi için istatistiki model olarak EGARCH modeli kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; İMKB-U30 endeks sözleşmesinin işlem görmeye başlaması ve bu sözleşmede görülen işlem hacminin, İMKB-U30 endeksinde görülen oynaklık üzerinde anlamlı bir değişikliğe yol açmadığı bulgusu elde edilmiştir. Vadeli İşlem Piyasaları, Volatilite, E-GARCH, Vadeli Piyasa-Spot Piyasa Etkileşimi

This study examined the futures markets and volatility, futures markets and the transaction volume in these markets, the impact on spot market volatility has been investigated. As given in the implementation phase, Istanbul Stock Exchange National 30 (ISE-U30) index date between 03.02.2009 and 05.02.2002 of the 1st And 2 are used for the closing session. Time-series data sets that comprise, between the dates 08.08.2005 and 05.02.2002 and futures for the period before the date between 03.02.2009 and 09.08.2009 for the post-futures period is divided into two to represent. Transaction volume for the first six months VOB'da recording of the series before reaching futures to this period are included. Later series were assigned to the dummy variables-term impact of operations on the spot market volatilitesi was examined. To determine the effects of asymmetric shocks as a statistical model is used in the EGARCHmodel. According to the results obtained from running, you start to see İMKB-U30 index and agreement process with the transaction volume of this contract, the volatility in the ISE-U30 on indices lead to a change not meaningful. Futures Markets, Volatilite, E-GARCH, Futures Markets-Spot Market Interaction
Keywords: Finansal Piyasalar; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB); Vadeli İşlemler; Yatırım Yönetimi