Fütürizm sanat akımının seramik sanatı üzerindeki etkileri - Altay, Özge (My University, 2011)
Avrupa’daki teknolojik yenilikler ve ardından gelen sosyal değişimler sanatçıları ve o dönemin sanat akımlarını da büyük ölçüde etkilemiştir. Bu etkinin şiddetli ve yoğun olarak yaşandığı İtalya ise, Faşizm ile ilişkilendirilen Fütürizm akımının çıkış yeri olarak tarihe geçer. Var olan bütün akımlara –özellikle de Klasizm’e- tepkisi ortaya koyan ve çıkış noktasını teknolojiden, hızdan ve makineden alan Fütürizm, kuralları ve yöntemleri belli bir manifestoya bağlı olarak ortaya çıkmış ilk sanat akımıdır. Bunun sonucu olarak da her ne kadar biçimsel anlamı birbirine hiç benzemeyen sanat eserleri sunsa da Fütürist sanatçılar, özlerinde aynı tavrı benimserler: “gelenekselleşmiş” olana hayır! Çalışmanın ilk bölümünde Fütürizm sanat akımının çıkışını hazırlayan gelişmelere, çıkış noktası olan İtalya’nın sosyal, siyasal ve ekonomik durumuna, F. T. Marinetti’nin ortaya koyduğu Fütürist manifestonun gelişim sürecine ve Fütürizm’in etkilediği sanat dallarına yer verilmiştir. Fütürizm’in seramik sanatına olan etkisinin açıklanması için öncelikle Fütürizm’in tüm hatlarıyla açıklanması gerekmektedir. II. Bölüm’de ise Fütürizm’in, seramik sanatı üzerindeki tesirlerine, Fütürist seramik çalışmalarının tarihine ve “aeroceramica” hareketine değinilmiştir. Tullio d’Albisola ile başlayan ve tesirlerine günümüzde de rastlanan Fütürist seramiğin gelişim süreci ortaya konduktan sonra günümüzdeki yansımalarına değinilmiştir. III. Bölüm’de Fütürizm’in günümüz seramik sanatıyla nasıl ilişkilendirildiği açıklanmıştır. Günümüzde ortaya konan sanat eserleri ya da sanatçıları göz önünde bulundurulduğunda, tek bir akıma bağlıdırlar, denilememektedir. Her sanatçının tesirinde kaldığı belli sanat akımları olmakla beraber bu akımlar genelde iç içe geçmiş durumdadır. Bu sebeple Fütürizm’in günümüz seramik sanatı ve sanatçıları üzerindeki etkileri ve izleri görsellerle birlikte bu bölümde ele alınmıştır. seramik, manifesto

Technological innovation in Europe and the ensuing social changes also greatly influenced the artists and art movements of that period. Italy is experiencing the most severe and intense as this effect is currently considered to be a fascist Futurism current flow through the output as a place of history. Have all the movements-particularly the revealing and the starting point of classism-response technology, the machine speed and Futurism, rules and methods of the arts stream have been related to a specific manifesto. As a result, although no resemblance to each other in terms of format works of art portrays the Futurist artists, essentially adopt the same attitude: traditional one, no! Futurism art movement to prepare the first part of the study, improvements in output, the output port of the Italy's social, political and economic situation, F. T. Marinetti Futurist manifesto put forward in the development process and art forms are affected by Futurism’s. In order to explain the effect of ceramic art Futurism's, Futurism's all lines must be disclosed. II. Chapter Futurism's, the effect on ceramic art, the history of ceramic works and Futurist aeroceramica movement has been mentioned. Tullio d'Albisola starting with today and the effect of the development process of common ceramics Once Futurist reflections were mentioned today. III. Chapter explains that Futurism's chapter describes how the shape at the ceramic arts. Today, considering the art works or artists, are attached to a single stream, can’t be called.. Every artist that particular art movements, although the influence of these currents are often intertwined. For this reason, and traces the effects Futurism's contemporary ceramic art and artists are discussed in this section along with visuals. Futurism, ceramic, manifest
Keywords: Fütürizm; Seramik; Seramik Sanatı