Effect of ozone on the formation and reformation of flocs using hydrolysing coagulants - Zorba, Menteş (My University, 2004)
METAL TUZLARI KULLANILARAK OLUŞTURULAN FLOKLARIN KIRILIMINDA VE YENİDEN OLUŞUMUNDA OZONUN ETKİSİ Bu çalışmada flok oluşumunda, kırılmasında ve yeniden oluşumunda ozonun ve hümik asitin etkisi incelendi. Metal tuzlarının (Alum ve PAX) koagülant olarak kullanıldığı deneylerde, farklı hümik asit ve ozon dozları, düşük ve ideal koagülant konsantrasyonlarında uygulandı. Floklar 50 dev/ dak (G = 23 s-1) hızda oluşturuldu ve daha sonra kırılmanın gözlenebilmesi için karıştıma hızı 400 dev/ dak (G = 518 s-1) çıkartıldı. Kırılmadan sonra karıştırıcının hızı yeniden oluşma için önceki değerine indirildi. Farklı ozon (0, 0.92, 1.80 and 2.75 mg/ L) ve humik asit (0.5, 5, 10, and 20 mg/ L) konsantrasyonları kullanılan deneylerde flok boyutlarının incelenmesinde optik görüntüleme kullanıldı. Flok boyunun artan ozon konsantrasyonuyla azalmasına rağmen iyileştirme faktörü buna ters olarak uygulanan ozon konsantrasyonu arttıkça yükseldi. Bunun yanında kırılma faktöründe önemli değişiklikler olmadı. Flokların çökelme karakteri, flok boyuyla aynı trendi gösterdiğinden flok boyu azaldıkça, süspansiyondaki kalıntı bulanıklık arttı. Hümik asit konsantrasyonları düşük dozda ozon uygulandığında bile ciddi şekilde azaldı. Renk giderimi ise ozonlama ve sedimantasyonla arttı. Süspansiyondaki hümik asit konsantrasyou arttığında, flok boyunda azalma ve flok oluşma süresinin artış görüldü. Bulanıklık değerlerinin artan hümik asit konsantrasyonlarıyla arttığı ve en iyi renk gideriminin düşük hümik asit konsantrasyonlarında olduğu görüldü. Eylül,2004 Menteş ZORBA
Keywords: Çevre Mühendisliği; Sağlık ve belediye mühendisliği (Çevre koruma mühendisliği)