G7 ülkeleri ve Türkiye’de basın işletmelerinin finansal yapısı - Tarı, İnci (My University, 2015)
Önceleri ağırlıklı olarak sosyal ve toplumsal rolleriyle öne çıkan gazeteler günümüz şartlarında bu rollerine eklenen ticari kimlikleriyle de öne çıkmakta toplumda fikir lideri olma özellikleri zaman zaman arka planda kalabilmektedir. Üstüne üstlük “haber sağlayıcı” olma konusunda geleneksel kanalların yanı sıra internet ve dijital platformlardan gelen yoğun rekabetten ötürü ekonomik olarak karlı olmaları da oldukça zorlu bir görev olarak karşılarına çıkmaktadır. Haberi internetten, akıllı telefon ve tabletlerden almaya başlayan okuyucuların yanında gençlerin basılı mecralara karşı azalan ilgisi gazete tirajlarını gün geçtikçe aşağı çekmekte, satış geliri üzerinde baskı yaratmaktadır. Erişimin azalması reklamverenleri de etkilemekte, gazetelere ayrılan reklam bütçeleri yer yer sınırlandırılmaktadır. Bu gelişmeyi öngörerek internette de var olmayı başaran gazete şirketleri ise başka bir tehditle karşı karşıya kalmaktadır. Pek çok gazete için, dijital mecrada elde edilen gelirler yazılı basın kaynaklı gelir kayıplarını telafi etmekten çok uzaktadır. Dünya Basın Trendleri 2014 raporuna göre dijital mecrada kazanılan 1 ABD Doları’na karşılık, basılı mecrada 7 ABD Doları kayıp yaşanmaktadır. Bu durum özellikle gelişmiş ülkelerde kendini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, G7 ülkeleri ve Türkiye’de medya sektöründe faaliyet gösteren ve gelirlerinin önemli bir kısmını gazetecilikten elde eden şirketleri belirleyerek 2004-2013 yılları arasındaki 10 yıllık süreçte nasıl bir gelişme gösterdiklerini izlemek, başarılı örnekleri tespit etmektir. Gazeteşirketlerini giderek zora koşan piyasa şartlarında hangi şirketlerin, hangi aksiyonları alarak sektörün daralmasına karşın gelişmesini sürdürebildiği tespit edilerek geleceğe ışık tutulması hedeflenmektedir. Gazeteler, medya ekonomisi, G7 ülkeleri,Türkiye, mali tablo analizi, oran analizi, medya ve gazete sektörü finansal büyüklüğü

Newspapers which stood out with their social identity and opinion leadership in the past are being challenged more and more by their identity as a viable economic entity. Everyday they face more and more competition from other media channels for their role as “news provider”, not only from traditional channels but also from new media channels like internet and digital platforms. Newspaper circulations and sales revenues tend to decrease given the readers’ changing attitudes to receive news from internet, smart phones and tablets and decreased interest of especially young readers for print newspaper. Advertisers are also affected by this decreased interest and reach and allocate less advertising budgets for newspapers. Even the newspapers which were proactive in this area and which managed to be successful on the web are economically threatened. According to World Press Trends 2014 report of World Agency of Newspapers, For every Dollar earned from digital platform 7 Dollars are lost from print revenue. This is especially true for developped countries and many newspapers are far from gaining their losses in print newspaper from digital arena. The aim of this study is to determine the publicly traded companies obtaining a material portion of their revenues from journalism in G7 countries and Turkey and their performance for 2004-2013 period. By determining successful ones under tough market structure and analysing how they sustain their revenues inspite of a contraction trend, it is intended to shed a light on sustainability of today’s newspaper companies. Key Words :Newspapers, media economics G7 countries, Turkey, financial statement analysis, ratio analysis, financial scope ofmedia and newspaper industries
Keywords: Ekonomik Durum; G7 Ülkeleri; Gazeteler; Kitle İletişim; Kitle İletişim Araçları - Ekonomik Yönleri; Mali Tablo Analizi; Medya Ekonomisi; Medya ve Gazete Sektörü Finansal Büyüklüğü; Oran Analizi; Türkiye; Türliye