Müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin süslemelere yönelik bilişsel ve işitsel beceri düzeylerinin değerlendirilmesi - İncekara, Oğuzhan (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı Müzik Eğitimi rencilerinin süslemelere yönelik bilişsel ve işitsel beceri düzeylerinin; sınıf, lise türü, aldığı müzik eğitim yılı, enstrüman, orkestralarda süsleme notası içeren eserler çalıp çalmadığı, korolarda süsleme notası içeren eserler söyleyip söylemediği ve süsleme notalarını herhangi bir derste teorik olarak öğrenip öğrenmediğine göre fark yaratıp yaratmadığını ortaya koymaktır. Bu araştırma nicel araştırma tekniklerinden tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim gören toplam 174 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan çalışma grubunun demografik özellikleriyle ilgili verileri toplamak amacıyla kişisel bilgi formu, öğrencilerin bilişsel düzeylerini belirlemek için uzman görüşleriyle oluşturulan müzikte süslemelere yönelik bilişsel düzey ölçme testi ve işitsel beceri düzeylerini belirlemek için müzikte süslemelere yönelik işitsel düzey ölçme testi kullanılmıştır. Verilerin güvenli şekilde toplanabilmesi için sorular tek tek çalışma grubuna okunmuş, soruların sırayla anket üzerinde cevaplanması istenmiştir. Ayrıca duyum testi için hazırlanan melodiler araştırmacı tarafından piyano ile çalınmış ve çalışma grubunun cevaplaması için süre tanınmıştır. Araştırma verileri merkezi dağılım ölçülerinden frekans ve yüzde değerler ile çözümlenmiştir. Çalışma grubunun normal dağılıp dağılmadığını belirlemek için Levene testi, Kolmogorov-Smirnov testi ve Q-Q Plot testinden yararlanılmıştır. Normallik testi sonucunda çalışma grubu homojen dağılmadığından ikiden fazla değişken içeren karşılaştırmalı veriler Kruskal Wallis testi, iki değişken içeren karşılaştırmalı veriler ise Mann Whitney U testi ile çözümlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda öğrencilerin demografik özellikleri ile süslemelere yönelik bilişsel beceri düzeyleri arasında ve süslemelere yönelik işitsel beceri düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı fark ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre süslemelere yönelik bilişsel ve işitsel beceri düzeyleri arasında bilişsel olarak anlamlı, işitsel olarak ise anlamlı bir fark bulunmadığı tespit edilmiştir. Çalışma grubunun müzik eğitimi alma süreçlerine göre bilişsel ve işitsel beceri düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı fark bulunmuş, özellikle dokuz ve daha fazla yıldır eğitim gören öğrencilerin ölçekteki cevaplarda en yüksek puana sahip oldukları görülmüştür. Çaldıkları enstrüman çeşitlerine göre cevapların büyük ölçüde eşit dağıldıkları görülürken bilişsel ve işitsel beceri düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı fark bulunmuştur. Lise türüne göre verilen cevapların genel liseden mezun olan çalışma grubu yönünde bilişsel olarak anlamlı bir farkın bulunduğu söylenebilir fakat işitsel olarak anlamlı fark bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Orkestrada süsleme nota içeren eserleri seslendiren çalışma grubu ile orkestrada çalmayan çalışma grubu arasında bilişsel olarak anlamlı fark bulunmazken, işitsel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Son olarak korolarda süsleme nota içeren eserleri söyleyen gruba ile söylemeyen grup arasında bilişsel ve işitsel olarak pozitif yönde anlamlı fark bulunmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre konuyla ilgili çeşitli öneriler sunulmuştur.

The aim of this research is to reveal whether the cognitive and aural skill levels of the students of the Department of Music Education towards ornaments make a difference according to their grade, high school type, years of music education, instrument, whether they play pieces containing ornaments in orchestras, whether they sing pieces containing ornament notes in choirs, and whether they learn ornaments theoretically in any course. This research was conducted using the survey model, one of the quantitative research techniques. The study group of the research consists of 174 students studying at Marmara University Faculty of Education, Department of Fine Arts Education, Department of Music Education. A personal information form was used to collect data on the demographic characteristics of the study group participating in the study, a cognitive level measurement test for ornaments in music created with expert opinions to determine the cognitive levels of the students, and an aural level measurement test for ornaments in music to determine their aural skill levels. In order to collect the data safely, the questions were read one by one to the study group and they were asked to answer the questions on the questionnaire in order. In addition, for the aural test, dictations were performed by the researcher on the piano instrument and the study group was given time to answer. While analyzing the research data, data related to personal information were analyzed with frequency and percentage values from central distribution measures. Levene test, Kolmogorov-Smirnov test, Q-Q Plot test were used to determine whether the study group was normally distributed. Since the study group was not homogeneously distributed as a result of the normality test, comparative data containing more than two variables were analyzed by Kruskal Wallis test, and comparative data containing two variables were analyzed by Mann Whitney U test. As a result of the findings obtained in the study, there was a significant positive difference between the demographic characteristics of the students and their cognitive skill levels for ornaments and their auditory skill levels for ornaments. It was determined that there was no significant difference between the students cognitive and aural skill levels for ornaments according to their grade levels in cognitive terms and no significant difference in aural terms. A significant positive difference was found between the cognitive and aural skill levels of the study group according to the duration of their music education, and it was observed that students who had been studying for nine or more years had the highest scores in the answers in the scale. According to the types of instruments they play, the answers were largely equally distributed, while a significant positive difference was found between the cognitive and aural skill levels. It can be said that the answers given according to the type of high school created a significant difference cognitively in the direction of the study group graduating from general high school, but it was concluded that there was no significant difference aurally. While there was no cognitively significant difference between the study group who performed works containing ornamental notes in the orchestra and the study group who did not play in the orchestra, significant differences were found aurally. Finally, cognitively and aurally significant differences were found between the group that sang pieces with ornamental notes in choirs and the group that did not. According to the results of the study, various suggestions were presented.
Assessing the cognitive and aural skills levels of music education department students in ornaments
Keywords: Batı müziği; Classical music; Classical western music; Fransız müziği; French music; Italian music; İtalyan müziği Western music; Klasik batı müziği; Klasik müzik; Music; Müzik; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Türkiye