The external implications of the transatlantic trade and investment partnership (ttip): the case of Turkey and Mexico Yüksek Lisans Tezi - Lopez, Zehra Çağil Valencia (My University, 2015)
Transatlantik ilişkiler, TTYO, küresel ticaret sistemi, Türkiye-ABD ilişkileri, Meksika-ABD ilişkileri ÖZET Bu tez, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO) üzerine yapılmış mevcut çalışmalara dayanarak, ABD ve AB arasındaki TTYO’nun Türkiye ve Meksika açısından genel etkilerini analiz eder. TTYO’nun amacı, mal ve hizmet satın alımını kolaylaştırmak için ticaret bariyerlerini kaldırmak, ve AB ve ABD arasındaki yatırım rejimini düzenlemektir. Dünya’nın geri kalanı için TTYO etkileri son derece önemli fakat bir o kadar da belirsizdir. Bu özellikle ABD ile Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması üyesi olan Meksika, ve AB ile Gümrük Birliği olan Türkiye için geçerlidir. Bu çalışma, ABD ve AB ortaklığının, onlarla yakından ticaret ortaklığı olan ayrıcalıklı statüde bulunanlara etkilerini ele almaktadır. Anlaşmanın dışında olmanın, Türkiye ve Meksika ekonomilerine tercihli ticaret erozyonu ve ticaret saptırması ile ayrımcı düzenlemelerin etkileri sebebiyle zararlı etkileri olabilir. Öte yandan, bu süreçte yer almak sadece onlar için değil, bahsedilen transatlantik partnerler için de faydalı olabilir, dahası iktisadi bütünleşme ve buna bağlı olarak refah ve barışı arttırabilir. TTYO’nun, özellikle TTYO üyelerinin iç çemberinde yer alan ülkeler tarafından ulaşılabilir olması önemlidir. Transatlantic relations, TTIP, global trading system, Turkey-US relations, Mexico-US relations

This thesis, building on existing studies on Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), evaluates the general effects of TTIP between the US and the EU on Turkey and Mexico. The objective of the TTIP is to remove trade barriers in order to make easier to trade goods and services, and to regulate investment regime between the EU and the US. The implications of the TTIP for the rest of the world are extremely important but still not clear. This is especially the case for Mexico which is a member of North American Free Trade Agreement (NAFTA) with the US and Turkey that has a Customs Union with the EU. The study addresses how the US and the EU partnership impacts on the closer trading partners in terms of their privileged status. Being left out of the agreement may cause detrimental effects for Turkish and Mexican economies due to the preference erosion, trade diversion and regulatory discrimination. On the other hand, taking part in the process would be beneficial not only for them but also for those transatlantic partners and would increase the chances for geographical prosperity and for their economic integration. TTIP should be accessible by third countries that are in the inner circle of TTIP members.
Keywords: Avrupa Birliği; Dış Ekonomik ilişkiler; Ekonomik durum; Türkiye