Yeniden üretimin metalaşması ve çalışma yaşamında kadının değişen konumu - Kotanoğlu, Vildan Şehla (My University, 2013)
Ataerkil tarih boyunca erkekler karşısında, biyolojik ve toplumsal farklılıkları üzerinden ayrıma tabi tutulan ve ezilen kadınlar, dış mekândan mahrum bırakılarak özel alana (eve) hapsedilerek kısaca yeniden üretim olarak tanımlayabileceğimiz, bakım emeğinden, temizliğe sonu olmayan bir işler silsilesinden sorumlu tutulmuşlardır. 1970’lerde Cinsiyet ve kadın-erkek eşitsizliğini tartışan feminist akımın gözden kaçırdığı çok önemli bir nokta vardır: Kadınlar arasındaki farklılıklar. Kadınlar erkeklerden olduğu kadar birbirlerinden de farklıdırlar. 1980’lerde feminist akım kadınlar arasındaki farklılıkları tartışmaya yönelmiştir. Bu farklılıklar, farklı kadınlık deneyimlerine farklı ırksal ve sınıfsal koşullara dayanmakta ve kadının kadına üstünlüğünü inşa etmektedirler. Öyle ki üst ya da orta sınıftan bir kadın alt sınıftan bir kadının emeğini satın alarak, kendisine toplumsal cinsiyet rolleriyle dayatılan ev işi yükünü yoksul kadına devredebilmektedir. Kısacası orta/ üst sınıftan kadın ile alt sınıftan kadın arasında bir işçi işveren ilişkisi kurulmaktadır. Bu çalışmada amaç, ücretli ev işini irdelemek, ev işçilerinin çalışma koşullarına ışık tutmak, ücretli kadın emeğini görünür kılmaya bir nebze de olsa katkı sağlamaktır. Yeniden üretim, ev işi, ücretli ev emeği, ataerki, toplumsal cinsiyet.

Throughout the patriarchal history, the women being opressed and subjected to discrimination against men due to the biological and social differences have been deprived of the outer space, imprisoned to the private areas (home) and held responsible for a never-ending chain of duties from maintenance to cleaning which can be shortly described as reproduction. The feminist literature discussing the sex and the inequlity of woman and man in the 1970s overlooked a highly important point: The differences among the women. Women differ from each other as they do from men. The feminist movement in 1980’s discussed the differences between women. These differences that are based on different conditions of femininity, racial background and the class they are constitute the superiority of the women on women.The women in the upper and middle class pass the housechores imposed on her by the social sex role to the poor women by hiring the labor of a women from a lower class. In summary, there is an employee and employer relationship between the upper/ midlle and lower class women. The purpose of this study is to analyze women’s work conditions, housechores and all the effort that they put in order to help their families financially. Key Words: Reproduction, housechores, paid household labor, patriarchy, gender.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Ekonomik Yönleri; Ev İşi - Ücretler; Ev Kadınları; Kadın İşçiler; Kadınlar--İstihdam