Ilıca Çayı havzası: (fiziki, beşeri ve iktisadi coğrafya açısından) - Elmastaş, Necmettin (My University, 2002)
Araştırmamıza konu olan Ilıca (Zilan) Çayı Havzası, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Van Bölümü'nde yer alır. Havza, yaklaşık 1210 km2 lik bir alan kaplar. Ilıca Çayı Havzası'nın kuzeyinde volkanik Aladağlar kütlesi, güneyinde ise alüvial dolgulardan ibaret olan Erciş Ovası yer almaktadır. Havzanın sularını toplayan Ilıca Çayı ve kolları tarafından Aladağlar derin bir şekilde parçalamıştır. Ilıca Çayı, araştırma sahasının güneyinde Erciş Ovası'ndan kuzey-güney doğrultusunda geçerek Van Gölü'ne dökülmektedir. Bu çalışmada; Ilıca Çayı Havzası'nın jeoloji, jeomorfoloji, iklim, toprak, bitki örtüsü ve hidrografya gibi fiziki coğrafya faktörlerine değinilmektedir. Ayrıca havzanın, bu faktörlerin doğrudan etkisi altında olan nüfus, yerleşme, tarım, hayvancılık, sanayi, ulaşım, ticaret, turizm gibi beşeri ve iktisadi coğrafya özelliklerinden de detaylı bir şekilde bahsedilmektedir. Sonuçta; Ilıca Çayı Havzası'nda başta depremsellik, toprak erozyonu, Van Gölü su seviyesi yükselmesi, jeotermal kaynaklar ile pomza ve perlitin yeterince değerlendirilememesi, mera alanlarının tahribi, işsizlik, göç gibi bir takım problemler tespit edilmiş ve bu problemlerin çözümü için bazı önerilerde bulunulmuştur. Name and Surname: Necmettin ELMASTAŞ Field:Education Programme:Geography Education Supervisor: Prof. Dr. Ali SELÇUK BİRİCİK Type of the thesis and date:Doctorate-2002 Key words: Ilıca Brook, Zilan, Lake Van, Erciş

ILICA BROOK BASIN (ın Terms of Physıcal,Human and Economical Geography) Ilıca (Zilan) Brook Basin which is our subject field, is located on the Van Region of the East Anatolian Region. The basin covers nearly 1210 square kilometer. The volcanic Aladag rage is in the North and Erciş Plain consisted of aluvial fillings is in the South of the Ilıca Brook Basin. The Aladağ rages are seperated deeply by Ilıca Brook and ıts branches which collects the whole water of the basin. Ilıca Brook pours its water to Lake Van passing along the Erciş Plain with North and South direction in the South of the research field. In this research, It is mentioned such geographical factors as the geological, geomorphological, climatic, soil, plantation and hidrographic. It is also mentioned human and economic geographical properties which are directly under the effect of demography, location, agriculture, stock-breding, industry, transportation, trade and tourism with details. As a result; some problems in the Ilıca Brook Basin are obtained such as earthquake probability, soil erosion, increase in the water level in Lake Van, geothermal resources and not being able to use 'pomza and perlit' efficiently, destruction of green areas,unemployement and migration and some suggesstions to solve these problems are given.
Keywords: Coğrafya