Modern Türkiye’ de kimlik mekanları - İlhan, Bahadır (My University, 2001)
ÖZETİ Bu çalşımada Türk toplumunda modernleşmeyle birlikte burjuva ve İşçi sınıflarının ortaya çıkması ele alındı. Modern Batı toplumlarının tarihsel sürecini anlatan Yunan ve Roma medeniyetleriyle birlikte ortaya çıkan, tanrı merkezli dünya anlayışından insan merkezli dünya anlayışına geçişin tarihi ile başladı. Tüccarların Ortaçağ'da gerileyen kentsel yaşamı tekrar ortaya çıkarması ile devam edildi. Kentlerin ortaya çıkmasının ardından bilimsel alandaki devrimler ve merkezi krallıkların kurulması konularına değinildi. Sanayi devrimi ve sonuçları anlatılarak sona erdi. Başlığı Modern Türkiye'nin Ötekisi olan ikinci bölüm. Göçebe bir kültüre sahip olan Türkler'in Anadolu'yu fethi ve yerleşik hayata geçmeleri ile başlıyor. Daha sonra Anadolu Selçuklu Medeniyetinin yükseliş ve yıkılış dönemlerindeki toplumsal tabkalaşmasına değiniliyor. Takiben Osmanlı Devletinin kuruluşunda ve kısa bir süre içerisinde imparatorluk haline gelmesinde etkili olan bakış açısını anlatılıyor. Yükselme ve yıkılış dönemlerindeki Osmanlı toplumsal tabakalaşması ile devam ediliyor. Osmanlı devletin batı karşısında gerilemesine ve yıkılışa neden olan içve dış dinamikler ile bitiriliyor. Üçüncü Bölüm Kurtuluş savaşı esnasında Türk toplumu içerisinde varolan zümreler ve bu zümrelerin savaşa etkileriyle başlıyor. Savaşın ertesinde kurulan Cumhuriyet rejiminin kendisi için belirlediği modernleşme ideali çerçevesinde üst yapıda meydana getirdiği değişikliklerle devam ediyor. 1923-1929 döneminde Milli burjuvazinin ortaya çıkarılması için yapılan çalışmalardan bahsediliyor. Bir önceki dönemde yapılan uygulamaların güçlü bir burjuvaziyi yetiştirememesinin sonucunda devletin sanayileşme sürecine bizzat katılması anlatılyor. Devletin sanayileşmeye girmesiyle birlikte beliren işçi sınıfı ve onun toplumsal yapı içerisindeki durumuna değiniliyor. Sınıfsız bir toplum anlayışı düşüncesinin devrimleri köksüz bırakması anlatılıyor. Sonuç bölümü toplumsal yapının değişmesinde, Batı örneğinde olduğu gibi Türkiye'de ki burjuvanın ve işçi sınıfının neden etkili olamadıkları ile bitiriliyor.

THE SITES OF PERSONEL IDENTY IN MODERN TURKEY In this study appearing the classes of bourgeises and workers with modernization in Turkey sciety have been examined. The first part that tells the historical process of west modern societies. It began with the history from the world's understanding origin of god to the origin of human wich appeared with civilizations of Greek and Rome. This was continued by the merchants who brought out the life ofcity wich moving backwards. After apperaring the cities it is mentioned the revulations in scientific areas and the subjects about establishment of central kingdoms.The first part ended by the results of ındustrial revulation. The second parts's title is other Modern Turkey. It begins with conquaring the Anatolian by Turks and their moving to settled life who have migratin culture.Afterwards İt is mentioned about Anatolian Selcuklu civilation's social sitvations in the period of rising and demolition. After it is told point of wiew that have influence on the establishment of the Ottoman state and it is becoming an emperorship in a short time.It is keep on with the Ottoman's social stratums in the period of it's rising and demolition. It is completed with the interior and exterior dynamics which caused regression and destroying of the Ottoman state toward the west. The third part begins during the Turkish war of Independence the groups which existed in Turkish society and their effects to this war. It continues with the super structurel changes of the republic regime with established after the war, raised these own in the frame of modenization ideal. Between the period of 1923 and 1929 it is talked about the studies which for coming to light the national bourgeois. It is mentioned the government personally participated in the process of becoming industrialized by the result of the practices which had been made in previous term, couldn't train a powerful bourgeois. (It is mentroned that) the working class which appear together with the government in becoming industrialized and it's situation social structure.It is told about the thought of a society without classes understanding that left the revolutions groundless.In the result partit is ended why couldn't the bourgeoises in Turkey and the working classes be effectual about the changing of social structure.
Keywords: Iletişim-Sosyal Yönler; Sosyal Değişim Türkiye