Resimsel ve görsel anlatı üzerine bir çözümleme denemesi : Akira Kurosawa sineması örneği - Barışan, Naci (My University, 2022)
RESİMSEL VE GÖRSEL ANLATI ÜZERİNE BİR ÇÖZÜMLEME DENEMESİ: AKİRA KUROSAWA SİNEMASI ÖRNEĞİ Sinema ortaya çıktığı ilk andan itibaren insanlığı derinden etkileyen, teknolojiye bağlı olarak kendini yeniden üreten ve konumlandıran bir sanat dalıdır. Toplumlar evrensel bir aygıt olma özelliği taşıyan sinematografi üzerinden kendilerini ifade etme imkânı bulmuşlardır. Uzak doğu ülkesi Japonya sinema ile erken tanışmış ve yetiştirdiği yönetmenler aracılığıyla dünya sineması sahnesinde kendisine bir yer edinmiştir. Bu tezin amacı Japonya sinemasında önemli bir yer tutan Akira Kurosawa’nın filmografisinde etkin olan resimsel etkileri ortaya koymaktır. Bu doğrultuda yönetmenin bütün filmleri resimsel düzlemde çözümlenmiş ve resim sanatının Kurosawa sinemasına yansıması açıklanmıştır. Tezin ilk başlığında Japon sinemasının kısa tarihçesi aktarılmış, ikinci başlıkta genel hatlarıyla Akira Kurosawa sinemasından bahsedilmiştir. Bir sonraki başlıkta Kurosawa sinemasındaki renk paleti kullanımı sinemada renk olgusu bağlamında ele alınmıştır. Tez, yönetmenin bütün filmlerinin resimsel düzlemde çözümlenmesi ve resim sanatının Kurosawa sinemasına etkileri başlıklarıyla tamamlanmıştır. Uzun yönetmenlik kariyerinde 30 filme imza atan Kurosawa’nın bütün yapıtları çözümleyici bir yaklaşımla incelenmiş ve filmlerde yer alan sahnelerin resim sanatıyla ilişkisi ortaya konmuştur. Bu bağlamda Kurosawa sinemasında estetik ve renk paleti, kullanılan tema ve renk ilişkileri irdelenmiştir. “Akira Kurosawa filmlerinde resim sanatının etkisi ne düzeydedir?” sorusuna yanıt aranmıştır. Ressam kişiliği ve diğer sanat dallarıyla ilişkisi Akira Kurosawa sinematografisinin oluşmasında etkin bir rol oynamıştır. Özellikle resim sanatının unsurları Akira Kurosawa filmlerinde ön plana çıkmıştır. Geleneksel Japon kültüründen beslenen yönetmen görsel anlatım öğeleri açısından Batı kültürünün etkisi altındadır. Geleneksellik ile modernlik arasında bir sentez oluşturan Kurosawa çoğunlukla Batı resim sanatının belli başlı özelliklerini filmlerinde detaylıca kullanmıştır. nema, Resim, Akira Kurosawa, Japon Sineması.

AN ANALYSIS ON PICTURAL AND VISUAL NARRATIVE: THE CASE OF AKIRA KUROSAWA CINEMA Since it first came into existence, cinema has been a form of art that has influenced humankind with its capacity to reshape and format itself through technology. Societies have been able to express themselves through cinematography, which is a universal device. Japan, a far eastern country, met cinema quite early and gained a place in the global cinema through the directors it trained. This thesis aims to reveal the pictorial effects that are effective in the filmography of Akira Kurosawa, which has an important place in Japanese cinema. Accordingly, all the films of the director were analyzed on a pictorial plane and the reflection of the art of painting on Kurosawa's cinema was explained. All the works of Kurosawa, who produced 30 films in his long directorial career, were analyzed with an analytical approach and the relationship between the scenes in the films and the art of painting was revealed. In this context, the aesthetics and color palette, the theme and color relations used in Kurosawa cinema are examined. “What is the effect of the art of painting in Akira Kurosawa's films?” search for an answer to the question. His personality as a painter and his relationship with other branches of art played an active role in Akira Kurosawa's cinematography. In Akira Kurosawa's films, especially the elements of painting draw attention. The director was inspired by traditional Japanese culture and was influenced by Western culture in terms of visual expression elements. Kurosawa created a synthesis between the traditional and the modern movement and mostly used the basic features of Western painting in his films in detail. nema, Painting, Akira Kurosawa, Japanese Cinema.
Keywords: Akira Kurosawa; Cinema; Japan; Japanese Cinema; Japon Sineması; Japonya; Motion pictures; Painting; Resim; Sinema