Platon ile Machiavelli’nin devlet felsefelerinin karşılaştırılması - Güldali, Abdullah (My University, 2011)
Platon ve Machiavelli’nin siyaset felsefelerini incelememizdeki amacımız her iki filozofun ayrıldıkları ve birleştikleri noktaları tespit etmekti. Platon toplumsallaşmamış sıfır insandan hareket ederek onda var olan özelliklerle bir devlet modeli ortaya koymuştur. Devleti sınıf farklılığına dayanır. Sınıfın en önemli bölümünü yönetici sınıfı oluşturur. Sonra koruyucular ve üreticiler gelir. Yönetici insandaki aklı temsil eder ve insanın düşünen yanıdır. Nasıl ki insan kendini aklın kontrolüne teslim ettiğinde gerçek mutluluğa ulaşırsa, toplumda Filozof-Kralın egemenliğine kendini teslim ettiğinde gerçek mutluluğa ulaşır. Bunun için en iyi yönetim filozofların kral olduğu Aristokrasidir. Filozof, insanın ruhunun derinliklerinde saklı olan idealar dünyasına hatırlama yoluyla ulaşmış kimsedir. Böyle bir filozof yönetici olduğunda insanları yaratılışları neye yatkınsa o işe sevk etmek suretiyle adaleti sağlamış olacağından ideal devleti gerçekleştirmiş olur. Bunu yaparken en yüce idea olan iyi ideasına göre harekat edecek, eğitim yoluyla bu yeteneklerin sınıflandırmasını yapacaktır. Böylelikle yaratılışlarına uygun işlere yönlendirilen kişiler başkalarının işine karışmayacağından, o devlet en mükemmel devlet olacaktır. Machiavelli de siyaset felsefesini Platon gibi insana ilişkin görüşlerinden yola çıkarak şekillendirmiştir. Ama O, insanı toplum içinde şekillenmiş haliyle ele almıştır. Toplum içindeki insan ona göre çok negatif bir yapıdadır. Bu kötü insandan bir ulus meydana getirmek için, onun Platon gibi en önemli gördüğü kişi hükümdardır. Onda toplum sınıfsal ayrıma dayanmasa da kişilerin bazı özelliklerini ortaya koyarak onlar hakkında hükümdara öğütler vermiştir. Hükümdar birliği sağlamak için gücünün önündeki tüm engelleri aşmasını bilecek bir uyanıklığa ve güce sahip olan kişidir. Bunun için hükümdarın hiçbir şekilde sınırlandırılması mümkün değildir. Tarihsel ve güncel olandan yola çıkan Machiavelli’nin, hükümdarının birliği sağlama yolunda hiçbir ahlaki sınırlandırmaya tabi olmayan tarafıyla, Platon’un iyi ideasına göre hareket eden yöneticisi bir birinden ayrılmaktadır.

The reason we are analaysing the political philosophy of both Plato and Machiavelli is to identify where they agreed and where disagreed. Plato created a government model based on the characteristics of the primitive unsocialized human being. His government is based on the social classes. The most important figure of this class is the governor. The governor represents the mind and it is the thinking part of the human. Just like how a person finds the real gratitude when he submits himself to his mind, he will also find that real happiness when he submits himself to the reign of the Philosopher-King. And for his reason, the best governance is the Aristocracy in which philosophers are the kings. Philosopher is the one who can reach the world of ideas within one’s soul at an instant. When such a philosopher becomes the governor, he will secure justice by urging people to the job they are naturally most talented at, and so he will effectuate the ideal government. While doing this, he will act according to his good will; and with his education, he will classify these talents. This way, people who are directed to the jobs that they are naturally talented at will not interfere to other people’s jobs; and the government ruled with this system will be the best of all. Machiavelli also shaped his political philosophy according to his ideas about human being, like Plato. However, he considers the human beings with their roles in society. According to him, humans in a society are in such a negative situation. In order to create a nation from this bad human, he also considers the governor as the most important figure just like Plato. Although he did not base his society on social classes, he pointed out certain characters of people and advised the governor about them. The governor is the one who has all the vigilance and strength to overcome all the obstacles in front of him in order to keep the unity. For this reason, it is not possible to limit the governor in any way. Relaying his thoughts from historical and current cases, Machiavelli created a government in which the governor who is free of any ethical rules in order to maintain the unity, changes from that of Plato’s who acts with his good will.
Keywords: Felsefe; Filozoflar; Siyaset Felsefesi