Bursalı Mehmet Tahir ve tarihle ilgili eserleri - Tomakin, Ahmet Yasin (My University, 2009)
Bursalı Mehmet Tahir, Biyografi ÖZET BURSALI MEHMET TAHİR ve TARİHLE İLGİLİ ESERLERİ İlmî gelişmeler daha önce ortaya konmuş olan fikirlerden ve eserlerden istifade edilmesi neticesinde gerçekleşir. Bugün ise özellikle yirminci yüzyılın ilk çeyreğine kadar yazılmış olan eserlerden istifade konusunda ilim çevrelerinde bir zaaf söz konusudur. 1928 yılında gerçekleşmiş olan harf inkılâbı neticesidir ki birçok araştırmacı eski eserlerden istifadede zorlanmaktadır. Bu sebeple dönemin fikri yapısı ile beraber zamana damgasını vurmuş olan şahsiyetler de yeterince tanınamamış, kıymetleri takdir edilememiştir. Yapılmış olan bu çalışmada dönemin tanınmış simalarından olan Bursalı Tahir Bey (v.1925)’in hayatı ve bibliyografya ilmi üzerine yapmış olduğu çalışmalar söz konusu edilmiştir. Batıda belli bir seviyeye gelmiş olmasına rağmen dönemin Türkiyesinde henüz bilinmeyen bu ilim üzerine yapmış olduğu çalışmalar Tahir Bey’in ayrıcalıklı yanını oluşturmuştur. Onun bu yeni ilim alanında edinmiş olduğu müstesna konum, batılı ilim adamlarının kendisi hakkında söyledikleri; “Türklerin en büyük bibliyografya âlimi” şeklindeki ifadelerinden anlaşılmaktadır. Bursali Mehmet Tahir, Biography

BURSALI MEHMET TAHIR AND HIS WORKS ABOUT HISTORY Scientific developments take shape by benefiting from the older works and ideas put forth previously. However in today, a disability in benefiting from the works written especially in the period up to the first quarter of twentieth century is a matter of fact. Most of the researchers have difficulties in benefiting from these works as a result of the Alphabet Revolution occurred in 1928. Therefore the characters who had left their marks on the era and the intellectual structure of the period are not known well and not appreciated as they deserved. In this study, the subject is the life and works of bibliography of Bursali Mehmet Tahir Bey (Death: 1925), one of the well known subjects of the period. Bursali Mehmet Tahir Bey’s works on bibliography, a science which has reached a significant place in west while it was still not known in Turkey in that period, have created the privileged features of him. His special status in this new science can be clearly understood by these words said by the western scientists about him: “The greatest bibliography scientist of Turks”.
Keywords: Biyografi; İslam Dini; İslam Tarihi