Kaskat bağlı sıvı seviye akış sisteminin web tabanlı gerçek zamanda zeki kontrolü - Erdemir, Gökhan (My University, 2006)
KASKAT BAĞLI SIVI SEVİYE VE AKIŞ SİSTEMLERİNİN WEB TABANLI GERÇEK ZAMANDA ZEKİ KONTROLÜ Bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişim beraberinde öğretme metotlarında da ilerlemeye sebep olmuştur. Internet bağlantısı olan herhangi bir yerdeki herhangi bir bilgisayardan, zamana ve mekâna bağlı kalınmaksızın her türlü bilgiye kolayca ulaşmak mümkündür. Bu durum öğretim tekniklerinde de yeni yaklaşımlara sebep olmuştur. Zamana ve mekâna bağlı olmayan yeni eğitim metotları geliştirilmiştir. Web tabanlı eğitim bu sistemlerden birisidir. Bu eğitim metodunda öğrenciler gerçek sistemler yerine simülasyonlarda çalışma imkânı bulabilmektedirler. Özellikle mesleki ve teknik derslerde bu sorun sıkça karşımıza çıkmaktadır. Simülasyonlarla yapılan deneylerde sistemlerin gerçek davranışları izlenememektedir. Bu çalışmada lisans ve lisansüstü derslerinin analog ve sayısal kontrol laboratuarlarında nonlineer sistemlerin kontrolü deneyleri için üzerinde tüm kontrol algoritmalarının denenebileceği çok amaçlı, internet tabanlı bir deney seti oluşturmak ve kontrolünü gerçekleştirmek amaçlanmıştır. Kullanılan sıvı seviye ve akış kontrolü sistemi deney seti altı temel elemandan oluşmaktadır: sıvı tankı, seviye ve akış sensörü, A/ D ve D/ A çevirme işlemini gerçekleştiren NI PCI-6024E veri haberleşme kartı, kişisel bilgisayar, elektronik sürücü devresi ve motorlar. Bu sistem üzerinde klasik (on-off, P, PI, PD, PID) ve bulanık mantık kontrolörü uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Kontrolörler çeşitli koşullarda denenmiş ve karşılaştırmaları yapılmıştır. Deneyler sonunda bulanık mantık kontrolörünün diğerlerine oranla daha iyi performans gösterdiği gözlemlenmiştir.

WEB BASED REAL TIME PROCESS CONTROL OF CASCADE CONNECT LIQUID LEVEL AND FLOW SYSTEM The rapid changes in Information Technology have led to similar changes in teaching methods. A computer and an Internet connection are all that is necessary to access information regardless of time or place. This has led to new approaches to teaching techniques. New teaching methods not restricted by time and place have been developed. Web based education is one of these systems. In this method of education, students work with simulations rather than actual systems. This problem appears with particular frequency in vocational and technical classes. Experiments conducted with simulations do not accurately mimic systems actual behavior. The design and construction of a multi purpose and web based experiment set for the application of different control techniques for non-linear systems and controlling this system is the aim of this study. The designed and constructed experiment set consists of six main components: a liquid tank, a level sensor and a flow sensor, NI PCI-6024E data acquisition card, a PC, triggering circuit and a motor-based actuator. The classical (on-off, P, PI, PD, PID) and fuzzy logic control were performed on this set. Experiments on the system for each controller show that fuzzy logic controller demonstrated better performance
Keywords: Bilgi Teknolojileri; Elektronik Eğitimi