Türk musikisinde sakinameler - Yedek, Yavuz (My University, 2011)
(TÜRK MÛSİKÎSİNDE SÂKÎNÂMELER) Türk Mûsikîsinde Sâkînâmeler başlıklı bu çalışmamız Giriş, dört bölüm, Sonuç ve Ekler kısımlarından oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi belirtilmiştir. Birinci Bölümde, edebiyat-mûsikî ilişkisi; İkinci Bölümde, Divân edebiyatında bir tür kabul edilen sâkînâmeler ve sâkînâmelerde sıkça tasviri yapılan işret meclisi incelenmiştir. Üçüncü Bölümde, tespit edilen sâkînâme besteleri sıralanmıştır. Dördüncü Bölümde ise, sâkînâmelerin, Türk mûsikîsinde bir tür olabilirliği konusu tartışmaya aşılmıştır. Sonuç kısmında ise çalışmamız neticesinde ulaştığımız bilgiler özetlenmiştir. Minyatürlerde geçen işret meclisi ve sâkî tasvirleri; makam, usûl, form, bestekâr adına göre alfabetik olarak sıralanmış sâkînâme listeleri ve tespit edilen sâkînâme notalarından oluşan Ekler bölümü ile çalışmamız neticelendirilmiştir. Edebiyatı, Sâkî, Sâkînâme, Tür, Türk Mûsikîsi, İşret Meclisi.

(SÂKÎNÂMAS IN TURKISH MUSIC) Our thesis consists of Introduction, four chapters, conclusion and. In the introduction is given the purpose of the study, the scope and method. The first chapter deals with literature-music relationship, second chapter with sâkînâmas, which is accepted as a genre in Divan literature, and işret assembly, which is often depicted in sâkînâmas. In Chapter Three, are listed composed sâkînâmas. In the fourth chapter, we claim that sâkînâma can be accepted as a genre in Turkish music. In the conclusion, we summarized the information achieved. In the appendices, miniature depictions of the işret assembly and cupbearer; the list of sâkînâmas which is sorted alphabetically by tune, procedures, forms and name of composers, and notes of the detected composed sâkînâmas were given. KEY WORDS: Divan Literature, Cupbearer, Sâkînâma, Genre, Turkish Music, İşret Assembly.
Keywords: İslam Müzikleri; Türk Musikisi; Türk Müziği