Perceived influences in vocational preference of Turkish high school students - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Meslek tercihi öğrencilerin hayatında önemli rol oynadıklarından, birçok araştırmacı öğrencilerin mesleki karar verme süreçlerini etkileyen araştırmalar yapmıştır. Bu çerçevede bu çalımada Türkiyedeki lise öğrencilerinin meslek seçiminin arkasındaki nedenler araştırılmıştır. Araştırmaya 71i kız 50si erkek olmak üzere toplam 121 öğrenci katılmıştır. Görüşmeler içerik analizi yapılarak analiz edilmiştir. Öğrencilerin meslek tercihi ile bu tercihi etkileyen faktörler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için Ki-kare testi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin meslek tercihini ilgileri, ilgi duydukları dersler, aile ve prestij faktörleri cinsiyet bağlamında da etkili olurken, örneğ in eğitim daha çok kızlar tarafından seçilen bir melek olurken, mühendislik daha çok erkekler tarafından seçilmiştir. Diğer taraftan, iş ve gelir imkanı, rehber öğretmen ve okul türü öğrencilerin meslek seçiminden bağımsız olduğu bulunmuştur.

Various researchers investigated the influential factors in students vocational decision - making as vocational preference plays a vital role in the life of students. In this context, this study has investigated the motives behind high school students vocational preference in Turkish high schools. In this regard, 121 high school students, 71 girls and 50 boys, were participated in this research. Content analysis is used for analyzing the interviews. Chi-square test is conducted for presenting the relations between the vocational preference and perceived factors. The findings reveal that availability of jobs, pay, guidance teacher and school type are c onsidered independent of students vocational preference while genuine interest, favorite subject, parents, prestige are influential in students vocational preference in terms of gender as well for example, education is preferred by girls as vocation mostly but engineering for boys.
Türkiye deki lise öğrencilerinin meslek tercihlerini etkileyen faktörler
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları