Öğrenme çevikliğinin kariyer uyum yeteneklerine etkisinde benlik saygısının aracı rolü - Su, Tuba Nur (My University, 2024)
Bu tez çalışmasının amacı; öğrenme çevikliğinin kariyere uyum sağlama becerilerine etkisini ve benlik saygısının bu ilişkideki aracı rolünü ele almaktır. Günümüzde hızla değişen ve gelişen ihtiyaçlardan kaynaklı oldukça popülerleşen öğrenme çevikliğine dair yeterince çalışma olmamasından dolayı konunun ele alınması ve literatüre katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Araştırma için yapılan ankette ilk kısımda demografik sorulara, ikinci kısımda katılımcıların öğrenme çevikliğine yönelik algısına, üçüncü kısımda kariyere uyum sağlama becerilerine yönelik algısına ve son kısımda benlik saygısına yönelik algısına dair sorulara yer verilmektedir. Bu çalışmada neden-sonuç ilişkileri araştırılmış ve araştırmanın modelinde; katılımcıların öğrenme çevikliğine yönelik algısı bağımsız değişken, kariyere uyum sağlama becerilerine yönelik algısı bağımlı değişken ve son olarak benlik saygısına yönelik algısı da aracı değişken olarak ele alınmış ve demografik değişkenlerin bu kavramlarla olan ilişkisi de ayrıca incelenmiştir. Araştırmada kolayda örneklem yöntemi ile İstanbul’da beyaz yakalı çalışanlara WhatsApp, E-Mail ve LinkedIn mesajları üzerinden ulaşılmış ve analizlere 353 beyaz yakalı çalışan yanıtları analiz edilmiştir. Anketlerden elde edilecek verilerin istatistiksel paket programları kullanılarak güvenilirlik, faktör, korelasyon ve regresyon analizleri yapılarak değerlendirilmiştir, ayrıca aracılık etkisini analiz etmek amacıyla AMOS kullanılarak YEM analizi yapılmıştır. Çalışmada anlamlılık seviyesi p=,05 olarak ele alınmıştır. Çalışma sonuçları incelendiğinde analizlerden elde edilen sonuçlara göre; öğrenme çevikliğinin kariyere uyum sağlama becerilerine pozitif yönde ve anlamlı bir etkisi, benlik saygısının kariyere uyum sağlama becerileri üzerine pozitif yönde ve anlamlı bir etkisi, öğrenme çevikliğinin ve benlik saygısının da kariyere uyum sağlama becerileri üzerinde pozitif yönde ve anlamlı bir etkisi bulunmuştur. Yem analizi ile ulaşılan sonuçlar ise öğrenme çevikliğinin kariyere uyum sağlama becerileri üzerinde olan etkisinde benlik saygısının kısmi aracı etkisi olduğu tespit edilmiştir.

The aim of this thesis is to examine the impact of learning agility on career adaptability skills and the mediating role of self-esteem in this relationship. Due to the increasing popularity of learning agility driven by rapidly changing and evolving needs, and the lack of sufficient studies on the topic, this research aims to address the subject and contribute to the literature. In this thesis, quantitative relational survey methods will be applied. The survey used in the research consists of four parts: the first part includes demographic questions, the second part focuses on participants' perceptions of learning agility, the third part addresses perceptions of career adaptability skills, and the final part includes questions related to self-esteem. The study investigates cause-effect relationships, where participants' perception of learning agility is considered the independent variable, perception of career adaptability skills is the dependent variable, and perception of self-esteem is the mediating variable. Additionally, the relationships between demographic variables and these concepts are examined. The research employs a convenience sampling method, and data were collected from white-collar workers in Istanbul through WhatsApp, email, and LinkedIn messages. A total of 353 completed survey responses were analyzed. Data from the surveys were analyzed using the SPSS 26 statistical software for reliability analysis, factor analysis, correlation, and regression analysis. Additionally, to analyze the mediating effect, a SEM analysis was conducted using the AMOS software. The significance level for the study was set at p = .05. The results of the study show that learning agility has a positive and significant effect on career adaptability skills, self-esteem has a positive and significant effect on career adaptability skills, and both learning agility and self-esteem together have a positive and significant effect on career adaptability skills. The SEM analysis results indicate that self-esteem has a partial mediating effect on the relationship between learning agility and career adaptability skills.
The mediating role of self-esteem in the effect of learning agility on career adaptability skills
Keywords: Benlik (Felsefe); benlik saygısı; career adaptability skills; Career changes; Career development; Çalışanlar; Employees; Human capital; İnsan kaynakları; Kariyer değişiklikleri; kariyer uyum yetenekleri; kariyere uyum becerileri; Learning agility; Management; Mesleki gelişim; Öğrenme Çevikliği; Self (Philosophy); self-esteem; Traning of; Yetiştirilmesi; Yönetim