Web Tabanlı Uzaktan Eğitim Sisteminde öğretim gören yükseköğretim öğrencilerinin yönetim sürecini algılamaları - Güzel, Nurullah Sakin (My University, 2010)
WEB TABANLI UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRETİM GÖREN YÜKSEKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN YÖNETİM SÜRECİNİ ALGILAMALARI Bu araştırma, Web Tabanlı Uzaktan Eğitim Sisteminde öğrenim gören lisans ve ön lisans öğrencilerinin yönetim sürecini algılama düzeyini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öncelikle literatür incelenmiş, ilgili literatürden hareketle veri toplamak amacıyla “Web Tabanlı Eğitim Ölçeği” geliştirilmiştir. Araştırmada kullanılan Web Tabanlı Eğitim Ölçeği, 701 öğrenciye ait veriler kullanılarak geliştirilmiştir. 52 madde olarak hazırlanan anket taslağına uygulanan kapsam geçerliliği, güvenilirlik, madde toplam, madde kalan, madde ayırt edicilik ve faktör analizleri sonucunda elde kalan 20 maddeden oluşan ölçeğe Web Tabanlı Eğitim Ölçeği (WTEÖ) adı verilmiştir. 3 alt faktör ve 20 maddeden oluşan WTEÖ’nün, Cronbach alpha güvenilirlik katsayısının 0,926, madde analizlerinin anlamlılık düzeyinin p<0,001, KMO örneklem yeterliliğinin 0,928 (p=0,000) ve açıklanan toplam varyansın % 50,451 düzeyinde olduğu saptanmıştır. WTEÖ’nün, 8 maddeden oluşan 1. alt boyutuna Sistem Tasarımı, 5 maddeden oluşan 2. alt boyutuna Öğretim Süreci, 5 maddeden oluşan 3. alt boyutuna da Sistem Fonksiyonları adı verilmiştir. WTEÖ kullanılarak elde edilen sonuçların, araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyet, kayıt isteklilik, öğrenim türü, başarı durumu, bilgisayar kullanabilme, lise türü, üniversite değişkenlerine bağlı olarak farklılık gösterip göstermediğini test etmek için bağımsız gruplar t testi ve tek yönlü varyans analizi ANOVA testi uygulanmıştır. ANOVA testi sonucunda anlamlı bulunan farklılıkların hangi gruplar arasında olduğunu tespit etmek için Post-Hoc Tamhane’s T2 ve Post-Hoc Scheffe analizleri yapılmıştır.

THE PERCEPTİON OF MANAGEMENT PROCEDURE BY UNDERGRADUATE STUDENTS WHO ARE RECEİVİNG A WEB BASED DİSTANCE LEARNİNG This study aims to explore how management process is perceived by graduate students that are curently receiving a web based distance learning. A comprehensive literature survey was conducted and putting the related literature into consideration a “web based learning scale” was developed. The “web based learning scale” that has been used for this research was developed by using data collected from 701 students. The initial form of our scale included 52 items but after the content validity, reliability and factor analysis the final scale consisted of 20 items and it was named as “web based learning scale”. This scale which consists of 3 sub factors and 20 items. The first sub factor of our scale was named as System Design, the second sub factor was named as Education Process and the last sub factor was named as System Functions. Independent T Test and One way ANOVA test were used to check if the results differ in terms of the following variables of Students’ Gender, Willingness to Registration, Type of Education, Success, Computer Skills, Type of High School and University. For significant ANOVA results we also implemented Post-Hoc Tamhane’s T2 and Post-Hoc Scheffe analysis to find out the significant difference between groups.
Keywords: Eğitim Yönetimi; Uzaktan Eğitim