SARS COV-2 PCR+ hastalarının peptivatör ile etkileşimi sonucu hafıza hücrelerinin incelenmesi - AKSU, MEHMET BURAK; AKKOÇ, TUNÇ (My University, 2023)
Giriş ve Amaç: SARS COV-2 virüsü, CD4+ ve CD8+ T hücrelerini ve B hücrelerini etkileyerek bağışıklığı aktive etmektedir. CD45RA T hücreleri, antijenleri hatırlamaması ile \"naive\" özelliklere sahipken CD45RO T hücreleri, antijenleri hatırlayıp çoğaldıkları için \"bellek\" T hücreleri olarak kabul edilir. Peptivator SARS-CoV-2 Select, SARS-CoV-2 spesifik CD4+ ve CD8+ T hücrelerini in vitro uyararak efektör sitokinlerin salgılanmasına sebep olup SARS-CoV-2 spesifik T hücrelerinin saptanmasına ve izolasyonuna olanak tanır. Bu çalışmadaki amacımız SARS-COV-2 hastalarının kanından elde edilen lenfositlerin peptivatör ile etkileşimi sonucu hafıza hücrelerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız deneysel tiptedir. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları polikliniğinde yatan Koronavirüs hastaları, araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. T.C. Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları polikliniğinde Koronavirüs hastalığı sebebi ile yatan aşılı ve aşısız, PCR pozitif 18- 50 yaş arası 9 hastadan gönüllü olmaları kaydıyla kan örnekleri toplanmıştır. Hastalardan alınan periferik kanların bir kısmı ile tam kan immünfenotipleme analizi yapılmıştır. Hastalardan alınan periferik kanın bir kısmı ile de mononükleer hücre (PKMH) izolasyonu yapılıp uyarımsız (US), CDmix uyarımlı ve peptivatör ile uyarımı sonrasında akım sitometrisi kullanılarak analizi yapılmıştır. Bulgular: Flow sitometri tam kan immünfenotipleme analizlerinde CD45RO+ oranı aşısız olan grupta 93,6 (±6,76), aşılı grupta 94,2 (±6,07) olarak bulunmuştur. Hastalardan elde edilen PKMH’ler; US, CDmix ve Peptivatör ile kültür edildikten sonra flow sitometri analizlerinde US kültürde CD45RO+FoxP3 oranı aşısız grupta 8,29 (±4,62), aşılı grupta 3,5 (±2,19) olarak bulunmuştur. CDmix kültüründe CD45RO+FoxP3 oranı aşısız grupta 32,6 (±32,4), aşılı grupta 18,8 (±18,6) bulunmuştur. Peptivatör kültüründe CD45RO+Foxp3 oranı aşısız grupta 36,2 (±35,5), aşılı grupta ise 7,24 (±5,94) olarak bulunmuştur. Sonuç: COVID-19’da mRNA teknolojisi ile üretilen BioNTech/Pfizer aşısı enfeksiyon geçiren hastalarda hafıza hücre sayılarını aşısızlara göre arttırmaktadır. Peptivatör etkileşimi ise aşılı PCR+ grupta ve aşısız PCR+ grupta immün sistemi etkilediği ve hafıza hücrelerini arttırdığı gözlenmektedir.

Introduction and Aim: SARS COV-2 virus activates immunity by affecting CD4+ and CD8+ T cells and B cells. CD45RA T cells have \"naive\" characteristics in that they do not remember antigens, whereas CD45RO T cells remember antigens and multiply. are considered \"memory\" T cells. Peptivator SARS-CoV-2 Select kills SARS-CoV-2 specific CD4+ and CD8+ T cells in vitro It stimulates the secretion of effector cytokines by stimulating the detection and isolation of SARS-CoV-2 specific T cells. Our aim in this study is to produce memory as a result of the interaction of lymphocytes obtained from the blood of SARS-COV-2 patients with the peptivator.examination of cells.Materials and Methods: Our research is of experimental type. Marmara University Pendik Training and Research Hospital Chest Diseases Coronavirus patients hospitalized in the outpatient clinic constitute the universe of the research. T.R. Ministry of Health Marmara University Pendik Vaccinated and unvaccinated, PCR positive 18-Blood samples were collected from 9 patients aged 50 years, provided that they were volunteers. Whole blood with some of the peripheral blood taken from the patients immunophenotyping analysis was performed. Mononuclear cell (PKMH) isolation was performed with some of the peripheral blood taken from the patients. Analysis was performed using flow cytometry after stimulation with no stimulation (US), CDmix stimulation and peptivator. Results: In flow cytometry whole blood immunophenotyping analysis, the CD45RO+ ratio was 93.6 (±6.76) in the unvaccinated group and 94.2 in the vaccinated group.(±6.07). PCMHs obtained from patients; Flow cytometry after culturing with US, CDmix and Peptivator In their analysis, the CD45RO+FoxP3 ratio in US culture was found to be 8.29 (±4.62) in the unvaccinated group and 3.5 (±2.19) in the vaccinated group.The CD45RO+FoxP3 ratio in the CDmix culture was 32.6 (±32.4) in the unvaccinated group and 18.8 (±18.6) in the vaccinated group. In peptivator culture The CD45RO+Foxp3 ratio was found to be 36.2 (±35.5) in the unvaccinated group and 7.24 (±5.94) in the vaccinated group.Conclusion: BioNTech/Pfizer vaccine produced with mRNA technology in COVID-19 decreased the number of memory cells in infected patients. increases compared to the unvaccinated. Peptivator interaction, on the other hand, affects the immune system in the vaccinated PCR+ group and the unvaccinated PCR+ group, and it affects the memory. observed to increase the number of cells.
Keywords: Tıp; Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji; İmmünoloji; Sağlık Bilimleri; Temel Tıp Bilimleri; Medicine; Microbiology and Clinical Microbiology; Immunology; Health Sciences; Fundamental Medical Sciences; Klinik Tıp (MED); Yaşam Bilimleri (LIFE); Klinik Tıp; Mikrobiyoloji; TIP, GENEL & DAHİLİ; İMMÜNOLOJİ; MİKROBİYOLOJİ; Clinical Medicine (MED); Life Sciences (LIFE); CLINICAL MEDICINE; IMMUNOLOGY; MICROBIOLOGY; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Mikrobiyoloji (tıbbi); Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; İmmünoloji ve Mikrobiyoloji (çeşitli); Yaşam Bilimleri; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Microbiology (medical); Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Microbiology; Immunology and Microbiology (miscellaneous); Life Sciences