Esnek çalışma saatlerinin iş aile çatışması üzerindeki etkisi - Eroğlu, Elif (My University, 2004)
Çalışanların işleri dışında, özel hayatlarında da yerine getirmeleri gereken, ailelerinin beklentileri ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu iki alandaki beklentiler bazen çatışarak kişilere baskı yapabilmektedir. Buna karşın, esnek çalışma uygulamaları çalışanların ailevi sorumlulukları ve iş sorumlulukları arasında bir denge kurmalarına yardımcı olmakta, iş-aile çatışmasını önlemektedir. Araştırmanın amacı, esnek çalışma saati uygulamasını iş-aile çatışma üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaktır. Araştırma anketleri özel sektörde faaliyet gösteren sabit ve esnek çalışma saati uygulayan firmalarda beyaz yakalı olarak çalışan toplam 80 çalışana uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarında, mesai ve öğle tatili başlama-bitiş saatleri belli olmayanların belli olanlara göre her alanda daha az çatışma yaşadıkları ve çalışma yaşamı ile sosyal yaşamı daha iyi dengeleyebildiklerini belirttikleri görülmüştür. Bununla birlikte, çalışanların iş yeri çalışma saati politikalarını esnek, yarı esnek ve katı olarak değerlendirmeleri istendiğinde, bu üç grup arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Çalışma saatini yarı esnek olarak tanımlayan kişiler katı ve esnek olarak tanımlayanlara göre daha az iş®aile, aile®iş çatışması yaşamaktadır. Buna göre çalışma saatleri uygulaması, çalışanın yaşadığı çatışma üstünde etkili olmaktadır. İş-aile çatışması azaldıkça genel performans ve iş tatmini artmaktadır. Bu da esnek zamanlı çalışmanın önemli bir program ve araştırılması gereken bir konu olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak görülmüştür ki, çalışan hayatında çalışma saati uygulaması bir şekilde çatışma yaşamasında etkili olmaktadır. Çatışmayı engellemek için esnek çalışma politikaları yaygınlaştırılmalı, çalışan üstüne yüklenen zaman kısıtlamaları kaldırılmalıdır.

Employees have responsibilities to their families and their jobs of which can be tough enough to go against each other. These two domains' responsibilities and expectations can conflict whereas flexible working hours may help employees balance these domains and prevent them from work-family conflict. The aim of this study is to explore the effects of flexible working hours policies on work-family conflict. A questionnaire about work-family conflict and working hours was administered to 80 white-collar employees in private sector. The results of this study demonstrates that employees whose working hours and lunch breaks are flexible, experience less conflict and maintain a better balance than rigid ones. Moreover, when employees were asked to define their working hours as rigid, flexible or semi-flexible, a significant difference was observed between these three groups. Employees, who define their working hours as semi-flexible experience less work-to-family and family-to-work conflict than rigid and flexible ones. Accordingly, flexibility of working hours has an effect on work-family conflict. As work-family conflict decreases, general performance and job satisfaction increase which shows, that the flexible working hours applications should be examined as a crucial concept for business life. Briefly, a definite effect of flexible working hours is observed on the employee's work-family balance. Thus, in order to avoid conflict, the flexible working hour policies should become more prevalent and the pressure of time restrictions on employees should be reduced.
Keywords: Çalışma Saatleri