İşletmelerde toplam kalite yönetimi uygulaması ve iç denetim ilişkisi - Özçelik, Hayrettin (My University, 2008)
Toplam Kalite Yönetimi ve İç Denetim karşılıklı etkileşim içinde olan ve birbirinin gelişimine katkı sağlayan iki ayrı yönetim kavramıdır.Toplam Kalite Yönetimi, işletmelerde maliyetleri düşürerek kalitenin iyileştirilmesini ve müşteri memnuniyetinin artırılmasını amaçlayan insan odaklı çağdaş bir yönetim anlayışıdır. İç Denetim, işletmelerin etkinliği, verimliliği ve mevzuata uyumu konularında bağımsız, objektif güvence ve danışmanlık faaliyettir.Çalışmada İç Denetim ve TKY’nin birbiri ile ilişkisi, birbirini etkileme şekli ve boyutu literatür taranarak ortaya konmuş, uygulamadan bir örnek verilmiştir.Çalışma sonucunda; İç Denetim ve TKY’nin birbirini olumlu yönde etkilediği, işletmelerin etkinliğini ve verimliliğini artırdığı belirlenmiştir. İşletmelerde İç Denetim ve TKY ilişkisini inceleyen uygulama ve araştırmaların yetersiz olduğu, işletmeler tarafından konunun öneminin anlaşılabilmesi ve uygulanabilmesi için çeşitli faaliyetlere ihtiyaç duyulduğu düşünülmektedir. APPLICATION OF TOTAL QUALITY MANAGEMENT IN ORGANIZATIONS ANS ITS RELATION WITH INTERNAL AUDITING. Total Quality Management and Internal Auditing are two management concepts that are in mutual interaction and provide help for development of each other. Internal Auditing is an independent, objective assurance and consultancy action on organization’s efficiency, productivity and accordance with laws and regulations. Total Quality Management is a human based contemporary management concept that aims to increase customer satisfaction and enhance quality with decreasing cost in organizations. In this study; interrelation of Internal Auditing and TQM, how they interact each other and their size are displayed with searching lots of related scientific resources and a sample is given about application. At the end of study, it is determined that Internal Auditing and TQM effect each other in a positive way and they increase efficiency, productivity in organizations. The apllications and researchs to examine the relation between Internal Auditing and TQM is evaluated inadequate in organizations. Also it is evaluated that further actions are needed in organizations to understand the significance of this subject and to apply it.
Keywords: İç Denetim, İşletmelerde; Toplam Kalite Yönetimi